VIKTIG: Regjeringen vil ha flere barn med innvandrerbakgrunn inn i barnehager.
VIKTIG: Regjeringen vil ha flere barn med innvandrerbakgrunn inn i barnehager. Foto: NTB scanpix
0:00 | 1:06
I Oslo, Bergen og Drammen har det blitt gjennomført målrettet og oppsøkende barnehagerekruttering. Resultatene er så gode at regjeringen nå vil rulle dette ut over hele landet.

- Kommunene skal gå hjem til folk, banke på døra, og gi informasjon om barnehagen, sier kunnskapsminister Thorbjørn Røe Isaksen.

Viktig for integrering
Mange kommer fra land hvor barnehage er ukjent, og derfor vil regjeringen gå aktivt ut å informere om dette.

- Hvis vi skal få flere av de som kommer til Norge integrert raskt, så er det helt avgjørende at barna kommer seg i barnehage og lærer seg norsk, sier han.
Saken fortsetter under bildet.
Barn
BARN: Kunnskapsministeren mener det er helt avgjørende at innvandrerbarn begynner i barnehage Foto: NTB scanpix

Snakker norsk etter bare et år
I Oslo har de kombinert barnehagerekruttering med språkopplæring for foreldrene og særlig mødrene. Familien Szeja fra Polen er svært glad for den oppsøkende innsatsen i bydel Gamle Oslo.

- Det er veldig viktig å kunne norsk for å integrere seg, sier Anna Szeja. Både hun og mannen har gått på norskkurs. Datteren på 5 år går i barnehage. For ett år siden snakket hun ikke norsk, men det gjør hun i dag.

- Da vi begynte å snakke norsk, åpnet hun også seg, forteller hun.

Szeja mener det er viktig å kunne språket slik at de kan følge opp datteren i barnehagen. Det er også viktig for alle tre med tanke på å få venner, forstå norsk kultur, og for at de ikke føler seg mindreverdige og ensomme.
Saken fortsetter under bildet.
banke
BANKE PÅ DØRER: Statsråd Thorbjørn Røe Isaksen vil at ansatte skal banke på dører for å rekruttere barn. Foto: NTB scanpix

Ekstra aktuelt nå
Hvis barna ikke kan språket godt nok når de begynner på skolen, kan det får konsekvenser for videre utdanning og mulighet for arbeid senere i livet. Med flyktningestrømmen vi i dag ser, er denne satsingen særlig viktig.

- Det er kunnskapspolitikk og integreringspolitikk. Det blir ekstra aktuelt nå, når vi ser at det kommer så mange asylsøkere og flyktninger til Norge, sier han.

Fortsatt frivillig
Selv om målet er å få opp barnehagebruken i minoritetsfamilier, skal familiene selv få lov til å velge om barna skal gå i barnehage.

- Det skal fortsatt være helt frivillig, men det vi må gjøre er å bygge ned noen av fordommene og misforståelsene som en del av de som kommer til Norge har om barnehagen, sier statsråden.