FEIL: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener det er en fallitterklæring å innføre adgangskontroll på videregående.
FEIL: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener det er en fallitterklæring å innføre adgangskontroll på videregående. Foto: NTB scanpix
0:00 | 0:40
- Det er en fallitterklæring hvis vi må ha adgangskontroll på norske skoler.

Det sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til P4 Nyhetene.

Må ha adgangskort
I går skrev Aftenposten at Bjørnholt videregående skole i bydelen Søndre Nordstrand Oslo nå innfører et portsystem, som krever at elever og ansatte må viser adgangskort for å komme inn. Årsaken er flere uheldige episoder og trusler om vold.

Røe Isaksen sier til P4 Nyhetene at han forstår skoleledelsens valg, men han liker det ikke:

- De gjør det de mener er riktig for å beskytte elevene. Det som er fallitterklæringen er at vi har kommet dit på en del steder at en føler at en må ha adgangskontoll ved norske skoler for at elevene skal være trygge, sier statsråden.

- Politiet må ta gjengene
Kunnskapsministeren mener dette tyder på at det blir grovere gjengkriminalitet, noe han frykter i verste fall kan bli en trussel mot de åpne skolene våre.

- Det eneste vi kan gjøre her er å sørge for at politi, justismyndigheter, kommunen og skolen jobber sammen. Så er jeg opptatt av at vi skal ha enda flere politifolk som kan jobbe systematisk med å bryte ned kriminelle gjengmiljøer. Dette er noe jeg snakker med min kollega justisministeren om, sier Røe Isaksen.

Adgangskontrollen ved Bjørnholt videregående er et toårig prøveprosjekt som er klarert med Utdanningsetaten, kommunen og politiet og skolens formelle organer. I tillegg til adgangskort og sikkerhetssluser er det montert pullerter i oppkjørselen til skolen. Sikkerhetstiltakene koster fem millioner kroner.

Også Elevorganisasjonen er kritisk til adgangskontrollen og sier til Dagsavisen at dette ikke er et preventivt tiltak, men brannslukking.