Sommeren har vært fylt med kaos på flyplasser og i lufta. Å reise utenlands har plutselig blitt dyrere enn først planlagt.
Sommeren har vært fylt med kaos på flyplasser og i lufta. Å reise utenlands har plutselig blitt dyrere enn først planlagt. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:42
For mange nordmenn ble sommerferien dyrere enn hva vi kanskje hadde sett for oss i år.

Fly-streik gjorde sydenturene lengre enn planlagt, og nye flybilletter ble bestilt i panikk.

- Jeg må si at jeg er litt bekymret når jeg hører om enkelte som tar opp store lån eller kjøper bil for å komme seg på ferie. Titusenlappene flyr, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1. 

Han håper nordmenn har en plan for hvordan de skal betale for seg til høsten. 

- Vil merkes også til jul

Streik i SAS har ført til mange kansellerte flyvninger. Å få tilbake refusjon for flybilletter er noe som kan ta tid, det samme gjelder forsikringspenger, dersom reisen kan reddes av forsikringen. 

- Så hvis vi snakker om 30., 40. eller 50.000 kroner som du har hatt i ekstrautgifter så kommer dette til å belaste økonomien utover hele høste, og kanskje frem til jul, sier Gundersen. 

Han peker på at når julen nærmer seg vil nye utgifter komme, og er usikker på om alle har tenkt seg godt nok om i sommer. 

- Jeg vet ikke om det er verdt å risikere hele privatøkonomien enten for å dra på ferie, bare fordi du har lyst på ferie, eller for å komme seg hjem.

Forbrukerøkonomen oppfordrer alle til å ta et regnestykke og sjekke opp i økonomien, før de booker et fly til eller fra ferie i all hast.