Nesten hver eneste dag er det brann eller branntilløp på en norsk skole eller barnehage.
Nesten hver eneste dag er det brann eller branntilløp på en norsk skole eller barnehage. Foto: Scanpix / NTB scanpix
0:00 | 0:33
- Det er bare tilfeldigheter som gjør at det ikke er flere storbranner på norske skoler og barnehager.

Det sier Dagfinn Kalheim, direktør i Norsk brannvernforening.

Tall fra Direktoratet for sikkerhet og beredskap viser at det var 64 skole- og barnehagebranner i fjor. Og hver tiende brann er påsatt. Men Kalheim sier undersøkelser Norsk brannvernforening har gjort blant skole- og barnehageledelse viser at det i snitt er en brann eller ett branntilløp hver dag. Men at disse ikke blir meldt inn fordi de ikke gjør så stor skade.

Mye guttestreker
- Veldig mange av disse startet utvendig, og de er som regel påsatt, sier Kalheim. Han tror ikke nødvendigvis brannene blir startet for at skolen eller barnehagen skal brenne ned, men at det er mye guttestreker ute og går.

- De ser ikke konsekvensen av det de gjør, og det er bare tilfeldigheter som gjør at det ikke blir en storbrann av det, sier Kalheim.

Flere brannmenn i skolegården
Norsk brannvernforening ønsker at skolenes og barnehagenes ledelse er oppmerksomme når ungdommer begynner å bruke uteplassen som samlingssted. For da blir det ofte fest, hærverk og til slutt brann eller branntilløp.  

Kalheim ønsker også at brannvesenet skal være mer synlig på skoler og barnehager, siden slike tiltak i andre land viser at det virker forebyggende.
Flere kanaler