FRYKTER FLERE VIL DØ ALENE: Seniorsaken er bekymret over at politikerne vil at flere eldre skal bo hjemme.
FRYKTER FLERE VIL DØ ALENE: Seniorsaken er bekymret over at politikerne vil at flere eldre skal bo hjemme. Foto: NTB scanpix
0:00 | 0:48
Seniorsaken frykter flere eldre kommer til å dø alene i sine egne hjem fremover. Årsaken er at de mener politikerne legger opp til at flere eldre skal bo hjemme med såkalt samtykkekompetanse, men at de ikke blir fulgt godt nok opp. 

18. november ble det kjent at en kvinne i Oslo døde av sult i sitt eget hjem. Kommunen er siktet for mangelfull oppfølging. 

Seniorsaken frykter det vil komme flere slike tilfeller fremover om det ikke tas grep. 

– De aller verste konsekvensene av dette tror vi blir at flere vil dø alene hjemme og ligge døde i flere dager. Det verste er jo at det også kan hende at man lider før man dør, sier kommunikasjonsrådgiver Christin Engelstad til P4 Nyhetene. 

Hun mener man må finne en eller annen måte å følge opp eldre som kanskje ikke kan følge opp seg selv. 

Kan fort miste evnen til å ta vare på seg selv
– For selv om man har fått samtykkekompetanse, kan den eldre fort miste evnen til å ta vare på seg selv. Men dette er det ikke noe system som fanger opp. Dette er et etisk dilemma som politikerne må ta på alvor, sier Engelstad. 

Hun mener tiden der naboene fulgte med er forbi. 

– Det er blitt vanskeligere å oppdage at eldre trenger hjelp for eksempel etter fall. Det ligger ikke lenger en avis på matta. Regninger blir betalt direkte fra nettbanken. Det er veldig få spor av at man trenger hjelp. Mange eldre er også ensomme uten pårørende, sier hun. 

Engelstad sier alternativet ikke er å sende flere på sykehjem, men at de eldre må følges opp langt bedre enn hva de gjør i dag.

– Alternativet er å få bedre hjemmetjenester slik at folk ønsker det tilbudet, sier Engelstad til P4 Nyhetene. 
Flere kanaler