Serveringsbransjen har mistet mange under pandemien, og de som nå tar bestillingen din har kanskje akkurat begynt i den nye jobben.
Serveringsbransjen har mistet mange under pandemien, og de som nå tar bestillingen din har kanskje akkurat begynt i den nye jobben. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:47
På tross av at nesten halvparten av alle norske reiselivsbedrifter er tilbake til normalen for sommeren, er det mange som er helt ferske i jobben.

Ifølge NHO er har flere hoteller hele 70 prosent som er nye på jobb.

- Og du kan jo tenkte deg selv, 70 prosent nyansatte, da kan man ikke forvente det samme som av folk med ti års erfaring.

Det sier direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, som ber folk senke kravene når de i sommer skal ut å reise eller spise. 


- Ingen skal klage
Devold mener vi må tåle litt venting på maten, og at kelnerne kanskje ikke har helt kontroll på vinlista. Hun mener mangelen på arbeidskraft blir den største utfordringen i sommer. 

- Ingen skal sette seg på sin høye og klage på arbeidstakerne. 

Under pandemien forsvant store deler av de utenlandske arbeiderne, og bedrifter har derfor måttet ansette nye. Men fortsatt er det ifølge Statistisk Sentralbyrå 7.100 ledige stillinger overnattings- og serveringsbransjen.

Devold sier det vil ta litt tid å fylle dem.

- Alle kunder må da være litt tålmodig og tenke at dette kunne vært min sønn eller datter som er på opplæring, og vi må hjelpe dem å bli gode. Her må vi sammen vise forståelse, og skape hyggelige arbeidsplasser for de som nå akkurat har begynt, sier Devold. 


Flere kanaler