KORONAVAKSINER: Folk må selv ta ansvar for å få vaksine raskt.
KORONAVAKSINER: Folk må selv ta ansvar for å få vaksine raskt. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:47
Sist uke ble det sendt ut 1,1 millioner vaksinedoser til kommunene, men bare i overkant av 300.000 ble satt.

Helseminister Bent Høie sa fredag til P4-nyhetene det er avgjørende for gjenåpningen å få satt resten av dosene raskt.

Høie er særlig bekymret for de mellom 25 og 39 år, fordi det er færre der enn i andre aldersgrupper som har fått første dose.

Systemene fungerer ikke
Kommunene har jobbet på spreng med å vaksinere og å orgasinere vaksineringen. Flere, og tilnærmet ubegrenset tilgang til, vaksiner betyr ikke at arbeidet blir lettere for kommunene, sier avdelingsdirektør i kommunesektorens organisasjon, Åse Laila Snåre.

- Plutselig var det en overgang fra at de ble tildelt et visst antall doser til nærmest ubegrenset. Da fungerer ikke de timeinnkallingssystemene som er bygget opp i løpet av det siste året, så man er i større grad avhengig av at folk orienterer seg om de mulighetene som finnes og oppsøker vaksinasjonstilbudet selv, sier Snåre til P4-nyhetene.

- Det er helt nødvendig. Kommunene får så stor tilgang på vaksiner at de heller organiserer drop-in enn å forsøke å få tak i folk fra ulike kohorter. Det er mer effektivt, sier hun.

Mer smitte forsinker
Men den siste tiden har det altså ikke gått like fort som ønsket. Direktør ved Folkehelseinsituttet, Camilla Stoltenberg, sa sist uke til P4-nyhetene at kommunene ikke i stor nok grad har utnyttet muligheten de mange vaksinene har gitt.

Det henger i stor grad sammen med økt smitte, og at kommunene med det har fått mer å gjøre samtidig, sier KS. De understreker samtidig at det går veldig bra i mange kommuner og at det har blitt enklere etter at kommunene fikk beskjed om å bruke mer tid på vaksinering og mindre på smittesporing.

- Hadde denne millionen med doser kommet to uker tidligere, kan det hende det hadde fungert veldig mye bedre. Man kunne for eksempel også vaksinert studentene før de skulle tilbake til skoler og universiteter, for eksempel. Men det er det lite å få gjort med nå, så vi må tenke fremover, sier Snåre.

- Og et annet poeng er at folk har innstilt seg på et tidspunkt de skal få tilbud om dose to, som kanskje kan bli fremskyndet nå, og da kan det ha bidratt til treghet.


Flere kanaler