Kongsberg  20140111.
Stortingsrepresentant og senterpartipolitiker Kjersti Toppe på scenen under Senterkonferansen i Kongsberg.
Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
Kongsberg 20140111. Stortingsrepresentant og senterpartipolitiker Kjersti Toppe på scenen under Senterkonferansen i Kongsberg. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix Foto: Scanpix / NTB scanpix
0:00 | 0:40
Foretaksmodellen, som ga makten over sykehusene fra staten til flere helseforetak, legger til rette for en fryktkultur.

Det sier nestleder i Stortingets helsekomite, Kjersti Toppe.

Tidligere i dag fortalte P4 om ei ny bok der flere leger forteller at de trues og trakasseres dersom de tar opp kritikkverdige forhold.

Les også: Leger knebles til taushet

Toppe sier foretaksmodellen legger til rette for en mer bedriftsrettet måte å styre sykehusene på, og at den ikke tar fagfolkene på alvor:

- Det er en forretningsmessig måte å drive helsevesenet på og da blir man ekstremt opptatt av omdømme. I en slik kultur er det ikke rom for å fagfolk som sier det de egentlig mener om tjenestene eller melder i fra om ting som ikke er slik de skal.

Toppe sier det er et utbredt problem at leger knebles til taushet og at den butikkmessige måten å styre sykehusene på, ikke legger til rette for åpenhet.

- Jeg har selv vært involvert i mange slike saker rundt om i landet, og det er ganske stygt det som skjer, men dessverre er det noe som ikke har fattet politisk interesse nasjonalt ennå.