• 20.02.13
    0 min
  • 21.02.13
    1 min
  • 21.02.13
    0 min
 Dersom Høyre og Fremskrittspartiet kommer til makten etter valget i høst vil importen av mat bli mye høyere og dermed får vi dårligere matsikkerhet, sier landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum til P4 Nyhetene.

- Da vil det bli mindre norsk mat. Mindre norsk kjøtt, og det kommer til å bli uoversiktlig for norske kunder hva man faktisk kjøper, sier han.

- Blir da risikoen for matskandaler som den i Europa høyere?

- Ja, det gjør det. Fordi det norske matmarkedet er nå veldig oversiktlig, i motsetning til det europeiske, der det er lettere og for eksempel lage en svindel. Men; det skal jo ikke skje selv i et uoversiktlig marked. Men vi vet at det skjer oftere når vi er mer avhengige av import enn hvis vi har et nasjonalt marked, sier statsråden.

Han mener det at flere produsenter i Europa nå blir etterforsket, mistenkt for å ha solgt hestekjøtt som storfe, viser hvor viktig arbeidet med mattrygghet er:

- Vi jobber hele tiden med mattrygghet og sporbarhet på mat. Det er alltid en trygghet å ha en egen matproduksjon, for om det dukker opp for da er det lettere å spore eventuelle feil, sier Slagsvold Vedum.

- Tull og tøys

Fremskrittspartiet er ikke enige i at deres politikk vil gi utrygg mat i Norge. Næringspolitisk talsmann Harald T. Nesvik sier til P4 Nyhetene at landbruksministerens utspill er tull og tøys.

- Dette er en meningsløs påstand, sier Nesvik. 

Frp-politikeren mener kontrollen med importert kjøtt ikke vil bli dårligere selv om tollsatsene skrus ned. Han mener det er umulig å garantere seg mot kriminelle bander, som mistenkes å stå bak hestekjøttskandalen, og at matsikkerheten vil bli like høy med en borgerlig regjering:

- Kontrollen skal ikke bli dårligere. Mattilsynet har oppgaver knyttet til mat produsert i Norge og landene vi importere fra har liknende instanser. Problemet er at du aldri kan garantere deg mot bander som ønsker å utnytte et system, sier Nesvik.

Han viser også til at det har vært problemer også med sikkerheten til norskprodusert mat:

- Vi har hatt E.coli-utbrudd i norske produkter som har tatt livet av folk. Her må vi ikke prøve å gå inn i en proteksjonistisk norsk landbruksdebatt, sier Nesvik.


Flere kanaler