• 22.04.14
    Hater å smile
    1 min
  • 22.04.14
    Hater å smile
    2 min
Norge topper dessuten listen over både Sverige og Danmark, og ligger over gjennomsnittet i EU når det gjelder udekt behov for tannlegetjenester.

Mona Øverengen (48) fra Kongsvinger burde absolutt vært hos tannlegen, men har ikke råd.

- Bare det å gå inn til et tannlegekontor er helt håpløst. Jeg kan like gjerne snu i døra, forteller hun til P4 Nyhetene.

Øverengen har ikke vært hos tannlegen på over fire år.

- Det er først og fremst på grunn av økonomi.  Jeg må betale kanskje 7-800 kroner bare for en vanlig konsultasjon, og det har jeg ikke råd til rett og slett, sier hun.

Behovet hennes er stort. Hun forteller at hun nesten ikke tør å smile og at hun holder seg for munnen når hun ler. Hun skammer seg over ødelagte fortenner, og det å spise ute med andre er helt uaktuelt siden hun sliter med å tygge maten. Dårlig tannhelse har gjort at hun har isolert seg.

-Man blir veldig ensom til slutt og jeg er ofte deprimert. Jeg gir litt opp på mange måter, forteller hun. 

Må betale alt selv


I Norge må man i følge HELFO i utgangspunktet betale alt selv dersom man ikke har en diagnose eller skade som gir rett til støtte. Tall P4 har fått fra helsemyndighetene i våre naboland viser at de dekker mer. For eksempel får man i Sverige dekt halvparten av regningen hvis den er over 3000 svenske kroner.


- Et paradoks


- Det er jo litt rart da. Vi tror liksom vi er verdensmestre her i Norge, sier leder av helsekomiteen på stortinget,  Kari Kjønaas Kjos (Frp). Hun mener det er et paradoks at et av verdens rikeste land ikke dekker mer.

- Det er for mange i landet vårt som ikke har råd til å ta nødvendig stell av tennene sine hos tannlegen, sier Kjos. Hun mener man i Norge ikke har vært flinke nok til å se på tenner som en del av kroppen.

Nestleder i samme komité, Torgeir Michaelsen (Ap) mener staten bør ta en enda større del av regningen.

- Det er ikke godt nok og derfor mener Arbeiderpartiet at staten gradvis bør ta et større ansvar for folks tannlegeutgifter enn det som er gjeldende praksis i dag, sier Michaelsen.


Flere som sliter


De nyeste tallene fra Statistisk Sentralbyrå viser at nesten 1 av 10 av de over 21 år med behov, ikke hadde gått til tannlegen det siste året av økonomiske årsaker. Selv ønsker Øverengen seg egenandel med et makstak, men det synes ikke kommunikasjonssjef Morten Rolstad i Den Norske Tannlegeforeningen  er en god idé.

Han er enig i at det bør bli mer offentlig støtte, men synes dagens system fungerer bra.

- Med en egenandel risikerer vi at de pasientene som er aller svakest ikke engang har råd til å betale den egenandelen som vi vil komme opp i. Her må vi sørge for å ta tak i de som er aller svakest, og gjøre tilbudet bedre for dem, sier Rolstad.

- Ville betydd alt


Mona Øverengen ser bare en utvei for å få smilet tilbake.

- Det er en klisjé, men hadde jeg vunnet masse penger i Lotto, så ville jeg med en gang  gått til tannlegen og sagt "vær så snill og fiks alt".  For meg hadde det betydd alt, sier hun.
Flere kanaler