Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde Foto: NTB scanpix
0:00 | 1:08
Ressurssenteret for menn mener mange helsesøstre vet for lite om gutters problemer og helse.

- Helsesøstre har ikke de tingene som skal til i sin utdannelse og kompetanse for at gutter oppsøker dem, sier daglig leder i Reform Are Saastad.

Han mener dagens helsesøstertilbud treffer jentene bedre enn guttene.

- Voldsbruk for eksempel, hvordan snakker helsesøstre med guttene om det? Det at flere gutter er opptatt av å få en mest mulig stor kropp, som igjen kan føre dopingbruk. Her er det nok en del områder som de ikke vet nok om, mener Saastad.

- Andel gutter har økt

Ved Engen helsestasjon for ungdom og studenter i Bergen har de klart det mange sliter med i resten av landet, nemlig å øke andel av gutter som kommer til dem. Her har de hatt et stort fokus på gutter, og et køsystem får mye av æren for at flere gutter tar turen.

- Guttene trekker sin lapp, og jentene trekker sin lapp, forteller helsesøster Agnes Giertsen. Hun forteller at guttene ikke orker å sitte og vente så lenge.

- Derfor har vi et veldig fokus på at guttene skal komme fort til, det gjør de her og det sprer seg, forteller hun.

- For lite kunnskap

Giertsen er enig med Saastad om at det er for lite kunnskap om guttehelse.

- Vi må få opp kompetansen hos helsesøstre og de som jobber med ungdomsmedisin, sier hun.

Selv om flere gutter nå oppsøker helsestasjonen i Bergen, er det fortsatt en lang vei å gå flere steder i landet. Saastad er bekymret og mener det nå bør lages en satsing som helt spesifikt treffer gutter.

- Gutter er overrepresentert i selvmordsstatistikken, gutter er i størst grad i kriminalitetsstatistikken og gutter kjører seg i hjel i trafikken. Det er nok årsaker til det, og det kan blant annet være at gutter ikke har et sted å få utløp for frustrasjonene sine, har ingen å snakke med og kommer ikke til et system som også burde være for gutter, sier han.