FLYTT FOKUS: Det blir ofte mye godt i glasset på julebord, men å skåle bør ikke være det viktigste, mener AKAN. Illustrasjonsfoto.
FLYTT FOKUS: Det blir ofte mye godt i glasset på julebord, men å skåle bør ikke være det viktigste, mener AKAN. Illustrasjonsfoto. Foto: Shutterstock
  • 29.10.21
    - Ikke la alkoholen bli det viktigste
    0 min
  • 29.10.21
    - Ikke la alkoholen bli det viktigste.
    0 min
Ifølge tall fra Norsk koronamonitor skal halvparten av oss på julebord i år. Det er  ganger så mange som i fjor, da koronarestriksjoner stanset de fleste arrangementer og sosiale sammenkomster.

Dermed kan julebordet i år bli den første skikkelige festen med jobben for mange på lang tid.

Sjefen har et ansvar
- Ikke la alkoholen bli det viktigste på julebordet, så blir det hyggelig for alle, sier direktør i AKAN, kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk, Elisabeth Ege, til P4-nyhetene.

- Alle vi som har vært i jobb vet at det av og til skje at noen drikker for mye. Da er det viktig å vite hva man skal gjøre, sier Akan-direktøren.

Hun sier lederne må vite hva de skal foreta seg. Ellers må det være gode alkoholfrie alternativer for folk, og det er ikke greit å spørre andre hvorfor de ikke drikker alkohol.

- Det handler om å skape en sunn drikkekultur, uten å ta bort gleden ved julebordet, sier Ege, som mener årets julebord , på grunn av tiden vi har lagt bak oss, er det viktigste på lenge.

Alkohol mindre viktig
Fagdirektør for Næringspolitikk i NHO, Ole Michael Bjørndal, sier han er glad for at folk skal på julebord igjen, og benytte seg av restauranter og utesteder.

Og han  ber utrente festgjengere være forberedt-

- Det er alltid viktig å ha ansvarlig skjenking og ansvarlige forhold på julebordet, sier Bjørndal til P4-nyhetene.

Ifølge ham har det de siste årene vært en trend der folk i mindre grad enn før etterspør alkohol, og at det er større fokus på opplevelser, enten det er mat eller natur.

Flere står over
Også Ege ønsker at fokuset skal være på opplevelsene man kan ha sammen og sier det er svært viktig at alle føer seg inkludert.

- Flere enn én av ti uteblir fra jobbfester på grunn av folks drikking. Derfor er det viktig å skape trygghet og forutsigbarhet, sier hun.

- Så er det kanskje greit å tenke på at man skal på jobb igjen mandagen etter og treffe kollegene igjen?

- Det er det også. Så det å helst ikke gjøre noe man angrer på, eller lure på hva man har gjort, kan være greit å unngå.
Flere kanaler