Kvinner i Norge føder stadig færre barn. Forsker mener tallet bør stabilisere seg nå.
Kvinner i Norge føder stadig færre barn. Forsker mener tallet bør stabilisere seg nå. Foto: NTB scanpix
0:00 | 0:42
Torsdag  kom tall fra Statistisk sentralbyrå som viser at det ble født 1,71 barn per kvinne i fjor, mot 1,98 i 2009. I løpet av de siste 7 årene har tallet gått stadig nedover. Forsker og demograf, Trude Lappegård, mener tallet ikke er for lavt, ennå. 
- At fruktabarheten er 1,71 i Norge er fortsatt relativt høyt i Europa. I Sør-Europa får kvinner rundt 1,3 barn i snitt, dit bør vi derimot ikke komme,  sier Lappegård. 

- Hvorfor ikke? 
- Hvis fruktbarheten i Norge faller drastisk vil vi få langt flere eldre enn yngre folk i yrkesaktiv alder. Disse kan blant annet kan bidra med å betale skatt, sier Lappegård.  

- Hvorfor kan vi ikke bare bli en mindre befolkning? 
- Det kan vi bli, men det vil ta lang tid og det vil bli en smertefull overgangsperiode med en skjev aldersfordeling, sier Lappegård.
Per Espen Stoknes
Leder for BI senter grønn vekst, Per Espen Stoknes, vil ha færre barn i Norge. Foto: NTB scanpix
- Bra med mindre folk 
En som derimot vil ha enda færre fødsler i Norge er Per Espen Stoknes. Han er Leder for Handelshøyskolen BIs senter for grønn vekst, klimapsykolog og forsker. 

- Noe av løsningen på klima og miljøproblemet er å bremse populasjonsveksten. Derfor er det bra, både for kvinner,barn og klimaet at kvinner får høyere utdanning og inntekt, og velger å få værre barn. Det er vinn-vinn, sier Stoknes.