Å fullvaksinere nesten hele befolkningen vil trolig ikke kunne la seg gjøre.
Å fullvaksinere nesten hele befolkningen vil trolig ikke kunne la seg gjøre. Foto: Shutterstock
- Det er ikke sikkert vi når målet om å fullvaksinere 90 prosent av den voksne befolkningen.

Det sier overlege i Folkehelseinsituttet, Preben Aavitsland, til P4-nyhetene. 

Regjeringen avlyste forrige uke trinn fire av gjenåpningen, og mener vi må ha nærmere 90 prosent fullvaksinerte før samfunnet kan gå tilbake til en tilnærmet normal tilstand. 

I dag har over 90 prosent av alle over 18 år fått første dose av koronavaksinene, men stikk nummer to derimot har ikke like gode tall. 

- Vi har bare 77,1 prosent som har fått andre dose. Det betyr at det er 537 000 voksne personer som fortsatt mangler dose nummer to, sier Aavitsland. 

- Kun en ambisjon

Helsemyndighetene har et mål om å tilby 100 prosent av voksne fullvaksinasjon mot covid-19. De håper på høyest mulig vaksinasjonsdekning, og en foreløpig ambisjon er at 90 prosent takker ja. Men det er langt fra sikkert at ambisjonen blir oppfylt. 

- I løpet av tre-fire uker vil vi være et stykke opp mot 80 prosent fullvaksinerte over 80 år. Men om vi når 90 prosent, det er det nok ingen som vet, sier Aavitsland. 

Han mener dette avhenger av folks vilje til å vaksinere seg, og kommunenes kapasitet til å sette alle doser de får.

Likevel mener overlegen en manglende prosentandel fullvaksinerte i befolkningen ikke vil sette noen stopper for full gjenåpning om kort tid. 

- Det avhenger av at vi har kontroll på epidemien, at sykehusene ikke er overbelastet og at det meste ellers går greit. 90 prosent er ikke en streng grense for noen ting, det er bare en ambisjon vi har, sier Aavitsland. Flere kanaler