• 28.10.10
  - Dette må bli bedre
  1 min
 • 29.10.10
  Jernbanevedlikehold
  0 min
 • 29.10.10
  Må bli mer effektive
  0 min

- Jernbaneverket kunne vedlikeholdt jernbane for en kvart milliard mer neste år, dersom de hadde blitt mer effektive og villige til å bruke utenforstående entreprenører oftere.

 

Det mener Byggenæringens landsforening, BNL, og Entreprenørforeningen, EBA.

 

Direktør i BNL, Audun Lågøyr, mener Jernbaneverket kan ta noen enkle grep som skal til for å få fortgang på vedlikeholdet.

 

- I dag ser vi ofte at de kun vil leie inn noen få personer fra et firma, det bli jo vanskelig da entreprenørene ikke kan leie ut nøkkelpersonene og ha resten gående på gress. De må sette ut hele prosjektet, da vil det bli langt lettere å hente kompetanse, sier han til P4.

 

- Jernbaneverket må komme ned fra tuen sin og innse at det finnes masse ledig kapasitet, bare de blir mer villige til å se utenfor sine egne lokaler.

 

BNL og EBA mener det kan gjøres vedlikeholdsarbeid for ytterligere 250 millioner kroner neste år, dersom jernbaneverket hadde hørt på deres råd.

 

- Det går ikke bare på å bruke mer utenforstående kompetanse, men også kommet i gang tidligere på året, ofte er de fryktelig trege, noe som fører til at viktig arbeid ikke starter før langt ute på sommeren, sier Lågøyr.

 

Jernbaneverket på sin side innrømmer at kritikken er treffende.

 

- Det er realistisk å kunne bruke mer penger, bare vi planlegger bedre. Det er en prosess vi både kan og vil gjennomføre, sier pressesjef i Jernbaneverket, Jan Erik Kregnes.

 

- Samtidig er 70 prosent av vedlikeholdsarbeidet nå satt ut til eksterne, så at vi er totalt håpløse går jeg ikke med på. Men vi kan absolutt bli bedre.