FLERE KVINNER: Det må bli flere kvinner på norske byggeplasser, mener bransjen.
FLERE KVINNER: Det må bli flere kvinner på norske byggeplasser, mener bransjen. Foto: NTB scanpix
0:00 | 0:50
Kalendere med lettkledde kvinner skal nå vekk fra norske byggeplasser.

Det er en av flere felles kjøreregler som Byggenæringens Landsforening og fagbevegelsen nylig har lansert for å få rekruttert flere kvinner til bransjen.

Mannsdominert bransje
Målet er å øke kvinneandelen i bransjen til 20 prosent innen 2030. I dag er andelen kun to prosent.

- Det er veldig ambisiøst. Men i dag rekrutterer vi kun fra halvparten av befolkningen. Det går ikke, med tanke på den store mangelen på arbeidskraft, sier administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening, Jon Sandnes, til P4-nyhetene.

Fire av ti bedrifter sier de mangler kvalifiserte fagfolk, viser tall fra BNL. Og for å lokke kvinner til næringen er det ifølge foreningen flere hindringer som må vekk.

- Det kan være måten ansatte snakker på byggeplassen. Det er tilrettelegging for brakker og garderober. Det er å ta et oppgjør med stereotyper som kan gjøre at jenter velger oss bort, forklarer Sandnes.

- Vekk med lettkledde damer
Derfor har foreningen sammen med fagbevegelsen lansert flere kjøreregler, blant annet nulltoleranse mot trakassering og økt bevissthet rundt språkbruk, bilder og kalendere som kan oppleves støtende for kvinner. 

- De fleste som har vært inne på en mannsdominert arbeidsplass har sett at det henger kalendere fra utstyrsleverandører med lettkledde damer på og det er ikke mange som synes det er greit. Mange bedriftsledere sier også at de ikke ønsker sånt på arbeidsplassen fordi en ofte har med seg besøkende, sier forbundssekretær Hege Espe i Fellesforbundet.

Hun sier det på mange byggeplasser er en machokultur og at også menn som jobber der kan synes det er ubehagelig.

- Det er trakasserende språk. Og vi ser at mange yngre reagerer på måten gamle travere på en byggeplass kan uttale seg om både kolleger og andre, forklarer Espe.

- Kan få det til
Sandnes innrømmer at målet om 20 prosent kvinner innen 2030 er ambisiøst. Espe i Fellesforbundet tror det er mulig.

- Dersom vi får til å fjerne hindringene på arbeidsplassene og klarer å få unge jenter til å skjønne hvor mange muligheter det ligger i å utdanne seg innen yrkesfag så er det slettes ikke umulig å nå målet. Om det blir i 2030 eller litt etter eller før, det kan jeg ikke si så bastant, sier forbundssekretæren.

Flere saker

- Historisk stor sak Politiet har i dag pågrepet en tiende person i det de kaller en historisk stor sak om seksuelt misbruk av hunder. Onsdag 23.09 2020
Flere kanaler