KORONAPASS: - Koronapass hadde vært en god løsning for både gjester og ansatte, sier Norsk Restaurantforening.
KORONAPASS: - Koronapass hadde vært en god løsning for både gjester og ansatte, sier Norsk Restaurantforening. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:48
- Restauranter burde få lov til å spørre gjester om koronapass for å redde julebordsesongen.

Det sier leder i Norsk Restaurantforening, Ove Jakobsen, til P4-nyhetene.

Kan ikke be om pass
Restauranter eller andre arrangementer har ikke lov til å be folk om å vise koronapasset. Da trengs det en forskriftsendring.

- Jeg har vært i andre land der de bruker koronapass og jeg følte liksom at både gjester og personale følte seg mye tryggere når alle måtte vise koronapass, sier Jacobsen. 

I Frankrike ble det i høst krevd grønt koronapass på restauranter. Nå innfører Wien i Østerrike lignende krav for restauranter, barer og hoteller.

- Kritisk for mange restauranter
- For veldig mange restauranter så er november og desember en god anledning for å legge seg opp en buffer, så det er svært viktig at dette kan gå som normalt, sier Jacobsen, som selv driver Le Benjamin restaurant i Oslo. 

Han frykter at smitteøkningen flere steder i landet nå kan bety krav munnbind og enmetersregel også i restauranter.

- Nå skulle vi egentlig være fullvaksinerte og ferdig med pandemien. Men så ser det ut som vi ikke er helt ferdige likevel. Jeg er veldig spent på hvilke planer myndighetene har for tida framover.

- Ingen planer om pass
- Foreløpig har vi ingen planer om å gjeninnføre bruk av koronapass, sier direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg.

Men hun påpeker at vi nå er inne i en fase av pandemien der myndighetene vurderer ulike tiltak på ny.

- Det er et av de tiltakene vi vil se på, sier Stoltenberg.
Flere kanaler