Fedme
Fedme Foto: NTB scanpix
0:00 | 0:36
- Det bør bli vanlig å bli veid hos legen.

Det mener professor Bård Kulseng som er leder for Senter for fedmeforskning ved St. Olavs hospital.

- Som å måle blodtrykket
Stadig flere nordmenn får overvekt eller fedme og dette kan forebygges, sier Kulseng.

- Vekta uttrykker noe om helsa. Friske folk har som regel en stabil vekt. Derfor er det viktig for legene å ha peiling på hva vekta er. Hvis en legger på seg ti-femten kilo er det et tegn på at noe er galt hos pasienten, sier Kulseng.

Han mener fastleger og andre innen primærhelsetjenesten, som helsestasjoner, bør ha økt fokus på vekt.
 
- Vi vet at det er mye, mye lettere å stoppe en vektøkning enn å snu den. Hos legen får man ofte en undersøkelse for risiko for hjerte- og karsykdom, der en måler blodtrykk og så videre. Å veie pasienter bør være like normalt som å teste blodtrykket, sier overlegen.

Tror de kvier seg
Kulseng tror en del fastleger helst ikke vil ta opp overvekt med pasientene sine.

- Man vet kanskje ikke helt hvordan en skal adressere det og er kanskje redd for at folk blir irritert dersom en vil veie dem. Vi ser jo at en del som sliter med vekta ikke vil bli veid, men så er det på den andre siden mange som skulle ønske at legen deres tok opp dette, forklarer overlegen. 

De som har rett til behandling i andrelinjetjenesten har en BMI over 35 og gjerne andre sykdommer. Flere bør få hjelp tidligere, mener Kulseng.

- Det er utarbeidet retningslinjer til hvordan vekt og overvekt skal behandles både i første- og andrelinjetjenesten. Men for å få det på plass så kreves det ressurser og oppmerksomhet, det skjer lite hvis det bare står på papiret.

- Uaktuelt å veie alle
- Norske fastleger veier pasienter der vi opplever at det er naturlig eller relevant. Men hvis en skal veie de som for eksempel oppsøker legen for å sjekke en føflekk så vil nok mange pasienter oppleve dette som rart eller krenkende, sier styremedlem i Norsk forening for allmennmedisin, Bente Prytz Mjølstad.

Hun sier videre at de som har en helseskadelig overvekt eller fedme er klar over dette selv.

- Det er ikke manglende veiingen som er hovedproblemet i forhold til å håndtere helsefarlig overvekt eller ikke. 

- Fastleger er ulike
Mjølstad sier fedme er et tema som er vanskelig å ta opp, både for vanlige folk og også for fastleger.

- Vi vet at fedme er sterkt stigmatisert, men jeg tror legene tar det opp når de mener det er medisinsk relevant. Men det er viktig å gjøre det på en respektfull måte så vi ikke bidrar til enda sterkere stigmatisering, sier Mjølstad.


Flere saker

Vinn 50.000,- til ditt idrettslag!
Vinn 50.000,- til ditt idrettslag! Tirsdag 19.05 2020
- Ja til ølsalg i kiosker og bensinstasjoner Frp foreslår nok en gang å tillate salg av alkohol på kiosker og bensinstasjoner. Onsdag 27.05 2020
Flere kanaler