MÅ FÅ MER: Kvinne- og familieforbundet mener pårørende må få lønn som tilsvarer jobben som legges ned.
MÅ FÅ MER: Kvinne- og familieforbundet mener pårørende må få lønn som tilsvarer jobben som legges ned. Foto: Illustrasjonsfoto, NTB scanpix
0:00 | 0:40
Nye tall fra Statistisk sentralbyrå viser at omsorgsarbeidet pårørende og frivillige gjør for eldre utgjør 90 000 årsverk, og det er ventet en kraftig økning i årene som kommer.

Skal systemet fungere, må det offentlige være villige til å si at det har en kostnad, mener leder i Norges Kvinne- og familieforbund, Elisabeth Rusdal. 

- Det må ikke bli slik at vi bygger og satser på pårørendeomsorg hvor det offentlige skal spare mye penger, og de pårørende tar hele belastningen og sitter igjen med sluttregningen. Det er uverdig og det kan vi ikke se på, sier hun.

I et høringsnotat som ble sendt ut i fjor, sier regjeringen at man er avhengige av pårørendes innsats og omsorg for nærstående familiemedlemmer som har særlige behov.

- Men man ønsker ikke å benytte omsorgslønnsordningen lenger, man vil gå over til stønad, for da slipper det offentlige ansvar for feriepenger, opparbeidelse til pensjonspoeng og sykepenger. 

- Dette er rett og slett skammelig, sier Rusdal.