Forsker på kriminelle gjenger advarer mot utviklingen på Stovner.
Forsker på kriminelle gjenger advarer mot utviklingen på Stovner. Foto: NTB scanpix
0:00 | 0:58

Politiet, vektere og brannvesen ble ikke møtt med respekt, men med stein etter at ungdom i helgen satte fyr på søppelkasser og taket på en bil på Stovener og Vesti. Forsker på kriminelle gjenger ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, Inger Lise Lien, roper varsku. 

– Veldig mye minner om det som skjer i Rinkeby og Malmø. Det er veldig viktig å ta dette veldig alvorlig, sier Lien til P4-nyhetene. 

Forskeren mener hendelsene er eksempler på kriminalitet som er et angrep på systemet som er begått av ungdom som føler seg utenfor. 

– Det er viktig å gjøre en grundig analyse og kartlegging av ungdomsmiljøet. Dette er ungdom som angriper systemet. Man må tørre å stille dem ubehagelige spørsmål så man vet hvilke tiltak man skal treffe.

Er dette ungdom uten respekt for autoriteter og strukturer? Har noen av dem krisgerfaring? Er det ideologiske grunner til at de gjør som de gjør? spør Lien.   

Avviser svenske tilstander 

Stasjonssjef ved Stovner og Manglerud politistasjon avviste tildigere denne uka at episodene kunne sammenlignes med bydeler i Sverige. 

– Jeg har overhode ikke noe grunnlag for å sammenligne dette med svenske tilstander. Dette er tre-fire uønskede episoder, sa stasjonsjef John Roger Lund til P4 nyhetene mandag. 

Forskeren på kriminelle gjenger frykter derimot at episodene kan bli flere og verre og at vi kan bevege oss mot det som blir omtalt "svenske tilstander"  

– Vi kan få det. Hvis ikke problemet tas ved roten så kan det spre seg. Det kan komme copycats som vil kopiere dette, som ser at det virker,  også vil sinnet kunne spre seg videre, sier Lien. 


Flere kanaler