Nestleder i Arbeid- og sosialkomiteen på Stortinget, Einar Wiborg (FrP) vil ha ned antall offentlige streiker.
Nestleder i Arbeid- og sosialkomiteen på Stortinget, Einar Wiborg (FrP) vil ha ned antall offentlige streiker. Foto: NTB scanpix
0:00 | 0:40
Togstreiken er inne i sin femte uke og er med det en av mange offentlige streiker som drar langt ut i tid. Første nestleder i Arbeids- og sosialkomiteen, Erlend Wiborg (FrP), mener det på høy tid å gjøre noe for å få ned antall offentlige streiker og lengden på disse. 

- Vi ser jo at dynamikken ikke fungerer. En streik i offentlig sektor varer ofte lenge og rammer ingen arbeidsgiver økonomisk. Dette går kun utover en uskyldig tredjepart, sukker Wiborg. 

- Hva mener du man kan gjøre? 

- Jeg sitter ikke på en endelig løsning, men det er klart vi må vurdere å bruke tvungen lønnsnemd tidligere og gjøre det mulig å la arbeidsretten kjenne en streik ulovlig, sier Wiborg. 

- Brukes ikke tvungen lønnsnemd hyppig allerede idag? 

-Jo, Norge har jo fått kritikk internasjonalt for å bruke tvungen lønnsnemd i for stor grad, men når vi ser at streik etter streik kun rammer innbyggerne, så kan ikke dette fortsette som nå, sier Wiborg. 

Dermed sier Wiborg seg enig i utspillet til Morten Kinander som mener mange streiker i offentlig sektor burde vært ulovlige. 


SV : - Usmakelig av FrP 
Leder i Arbeids- og sosialkomiteen, Arve Kambe, fra Høyre vil ikke være med i en diskusjon om streikeretten på nåværende tidpunkt, da togstreiken er pågående. Komitemedlem Stefan Heggelund fra samme parti erkjenner at han ikke er helt på linje med Wiborg, men sier til P4nyhetene at han ikke vil gå ut mot sin regjeringskollega. 

SV derimot går hardt ut og kaller dette et angrep på streikeretten. 

- Dette er nok et angrep på streikeretten fra FrP. Dette er et lovlig virkemiddel når forhandlinger ikke fører frem. Jeg synes rett og slett det er usmakelig. Det er nettopp regjeringen som sitter på nøkkelen her, sier Kirsti Bergstø fra SV som også sitter i Arbeids- og sosialkomiteen.