OSLO: Miljøpartiet de grønne fikk flest stemmer fra Oslo, mens Senterpartiet fikk flest i distriktene.
OSLO: Miljøpartiet de grønne fikk flest stemmer fra Oslo, mens Senterpartiet fikk flest i distriktene. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:39
- Mange på bygda føler seg forlatt og det preget valget.

Det mener kommentator i Nationen, Anne Ekornholmen.

By og land
Senterpartiet gjorde sitt nest beste valg i historien med 13,6 prosent av stemmene. Samtidig kom Miljøpartiet de grønne ikke seg over sperregrensen.

Det viser et skarpt skille mellom by og land, mener kommentatoren.

- Mange har opplevd på kroppen og på hverdagen sin at ting har blitt litt vanskeligere når for eksempel politiet har flyttet sitt kontor, NAV har flyttet sitt kontor, bussen går ikke. Det er mange elementer som virker sammen her.Folk opplever at distriktene ikke har vært satset på. Det har absolutt vært et distriktsvalg.

- Lettest for folk i byen
Ifølge henne viser valget at det er stor forskjell på hvordan folk tenker klima i bygd og by.

- Alle partier går etter sine kjernevelgerne. For MDG sin del vil det være lettest for de som bor i en by og har tilgang på kollektivtrafikk, påpeker Ekornholmen.

Også politisk kommentator i Dagsavisen, Arne Strand, mener MDG ikke greide å vise at de er et parti for hele landet.

- Klimarapporten gjorde det i starten, men etter hvert så forsvant den mer i bakgrunnen, sier Strand.

- Jeg tror det er viktig for politikerne å se at ting virker ulikt etter hvor du bor. Det er vanskeligere å drive hverdagslig klimapolitikk i distriktene, der du ikke har elsparkesykler når bussen ikke går. Eller at bussen ikke går i det hele tatt, da er det vanskelig å stemme på noen som er opptatt av kollektivtrafikk, sier Ekornholmen.
Flere kanaler