Avgiftene fra kommunen øker mange steder dette året.
Avgiftene fra kommunen øker mange steder dette året. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:43
- Det vil være snakk om tusenlapper, og for veldig mange blir dette ganske dyrt. 

Det sier Carsten Henrik Pihl, Forbruker- og kommunikasjonssjef i Huseeiernes Landsforbund, som varsler gebyrsjokk for huseiere i år. 

Økte krav

I sine prognoser anslår de at en standard enebolig vil øke bokostnadene sine med 16 prosent. Og kommunale avgifter, som vann- og avløpsgebyrer vil spesielt øke. 

- Det skyldes økte krav til vannkvalitet og økte krav til rensing av avløp. Og det gjør at kostnadene øker for deg og meg, sier Pihl. 

Ifølge Husierne vil kommunale utgifter for en gjennomsnittlig norsk enebolig på 120 m2 stige til 14.477 kroner. For bare fem år siden var det 3.000 kroner billigere. 

- Det begynner å bli veldig dyrt å bo i Norge, og den litt triste historien er at det kommer til å fortsette å være dyrt i årene som kommer, vann og avløp blir ikke noe billigere, sier Phil. 

Avgiftene varierer fra kommune til kommune, men i tillegg til økte renter og dyrere lån er Pihl bekymret for folks bosituasjon.

- Det er alvorlig. Og det er viktig at folk tar det innover seg, både de som får alle disse regningene, men også at politiker tenker over det, slik at de sørger for at det mest mulig effektivitet i vann- og avsløpsdriften i kommunen sin.