Dyrere flyreiser kan være vanskelig for folk å gi slipp på, mener ekspertene.
Dyrere flyreiser kan være vanskelig for folk å gi slipp på, mener ekspertene. Foto: Shutterstock
- Når det først kommer til stykket er ikke folk villige nok til å ofre noe for klimaet.

Det mener Viggo Jan Vestel som forsker på politisk bevissthet ved Velferdsforskningsinstituttet NOVA til P4-nyhetene.

Miljøpartiet De Grønne krøp oppover på meningsmålingene da FN slo klimaalarm i august, men havnet likevel under sperregrensa ved valget.

Forskeren mener dette skyldes at klimatiltakene deres blir for konkrete for folk. 

- Inngrep i folks privatliv

I lang tid har MDG krevd full stans i norsk oljeleting og de ønsker økte avgifter på forurensende reiser. 

- Når du får kniven på strupen, og ikke kan kjøre bil eller ta flyreiser til utlandet, så er du kanskje ikke like villig til å ofre så mye, sier Vestel. 

Han mener tiltak som retter seg mot bilister og folks reisevaner kan oppleves som for store inngrep i nordmenns privatliv. Blant unge velgere i distriktene mener han dette kan ha vært avgjørende ved stemming. 

- Jeg tror mange kan ha blitt skremt av det, sier Vestel. 

Mistet velgere til andre partier

Tidlig i august slo FNs klimapanel fast at klimaendringene går raskere, blir mer intense og pekte på at noen av trendene nå er umulig å reversere. 

Dette ga MDG vind i seilene, og flere hundre nye medlemmer. 

- Kanskje ble det en eufori hos MDG om at nå var klima kommet på dagsorden, sier kommunikasjonsekspert og førstelektor ved Høyskolen Kristiania, Kjell Terje Ringdal, som mener partiet ikke brukte FNs klimarapport på riktig måte.

I valgkampen mener Ringdal MDG ble for offensive i sin klimapolitikk, og at velgere heller fant andre partier som kunne tilby noe lignende.

- Jeg tror MDG kanskje overtolket sitt publikum som mer positive og mer villige til å gjøre klimatiltak, enn de viste seg å være, sier Ringdal. 

Hadde MDG krysset sperregrensen på 4 prosent, kunne de fått tre-fire utjevningsmandater i tillegg. Dette er likevel Miljøpartiet De Grønnes beste stortingsvalg gjennom tidene.


Flere kanaler