SPLITTET: Å jobbe fra åtte til fire i hverdager faller ikke i smak hos alle på Stortinget.
SPLITTET: Å jobbe fra åtte til fire i hverdager faller ikke i smak hos alle på Stortinget. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:49
Nylig lanserte Venstre-leder Guri Melby nye regler for Venstre-politikere på Stortinget, som blant annet åpnet for at folk skal kunne gå hjem fra jobb klokken 16.00.

- Det er en håpløs ordning for oss som pendler og har familien forskjellige steder i landet, sier stortingsrepresentant for Senterpartiet, Jenny Klinge.

Klinge er en av mange stortingsrepresentanter som har hjem og familie utenfor Oslo, og som bruker flere uker av året på å pendle inn til hovedstaden som en del av vervet på Stortinget.

- For meg har det vært mulig å kombinere jobb og familie, fordi arbeidshverdagen er såpass fleksibel.

Det har gjort at Klinge kan jobbe lange dager de ukene hun er i Oslo, slik at hun kan avspasere på fredager, og få en langhelg hjemme hos familien.

Skal være for alle

Ifølge Guri Melby er ordningen ment for å hjelpe politikere til å kunne leve et mest mulig normalt liv, utover det vervet de har.

- Vi har vært opptatt av å begrense arbeidstiden til politikerne slik at de presterer best mulig, og har derfor satt en kjernetid fra klokken 08.00 til klokken 16.00, sier Melby.

Hun mener ordningen vil åpne for at flere skal kunne delta aktivt i politikken, uansett livssituasjon, men legger likevel vekt på at de som vil jobbe utover de rammene som er satt, er velkommen til å gjøre det.

Uenig

- Det virker litt som at ordningen passer best for de som bor i Oslo og har familie der, sier Klinge.

Hun er enig med Melby om at å tilrette arbeidsdagen for politikere er et viktig tema å ta opp, men tror ikke nødvendigvis en slik ordning er svaret.

- Jeg har veldig sans for denne tanken om en kjernetid, men vi må ikke glemme at det er mange av oss som ikke har barn i Oslo .

Klinge sier det er viktig med en arbeidsordning som også gjør det mulig for de som pendler å jobbe hjemmefra. Hun tror derfor mer på en ordning som sørger for den enkeltes behov, med ulike individuelle tilpasninger for alle i ulike livssituasjoner.

- Også er det viktig å huske på at det å være stortingsrepresentant er et verv. Vi jobber mye, og ofte til uheldige tidspunkter, men så er vi er ikke omfattet av arbeidsmiljøloven, og det skal vi heller ikke være.

 
Flere kanaler