ADVARER: Det er ingen grunn til at det skal være mindre farlig å trykke på denne skjermen enn på mobilen, mener Trygg Trafikk. Illustrasjonsfoto.
ADVARER: Det er ingen grunn til at det skal være mindre farlig å trykke på denne skjermen enn på mobilen, mener Trygg Trafikk. Illustrasjonsfoto. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:51
- Det er minst like farlig å trykke på de store berøringsskjermene i bilen som å trykke på mobilen, mener Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk. 

- Skal du for eksempel benytte en viktig funksjon på skjermen og det samtidig er en situasjon i trafikken som krever litt oppmerksomhet, så kan det bli farlig, sier Johansen til P4-nyhetene.

Må se bort fra veien
For om du skal bytte sang eller kanal, bla i en meny eller gjøre andre ting, har du gjerne blikket på skjermen, og dermed vekk fra veien, i flere sekunder.

- Så vil du bruke en del oppmerksomhet på det, som du ikke ville gjort om du skulle trykket på en fysisk knapp som du kan føle.

Kan straffes
Loven sier at vi ikke kan bruke mobil når vi kjører, men det er ikke grunnlag for det samme for berøringsskjermer, mener Johansen. Han sier det også vil være vanskelig å lage en slik lov.

- Det er veldig vanskelig å designe regelverket for nye teknologi, for den utviklingen går fort.

Han viser til at det allerede finnes en lov som sier at du skal være oppmerksom når du kjører.

- Nei, det er ikke ulovlig å bruke berøringsskjermene når du kjører, sier sjef for Utrykningspolitiet, Knut Smedsrud, til P4-nyhetene.

- Men hvis du har vært uoppmerksom og forårsaker en ulike, så kan du bli straffet for det. 


Flere kanaler