• 19.10.22
    Reduserer risiko for nye kriser
    0 min
  • 10.11.22
    Nødvendig for å forebygge krise
    0 min
Banker og eiendomsmeglere tar til orde for å myke opp eller fjerne utlånsforskriften. folk kan låne.

- Denne forsikriften, som blant annet sier at folk ikke kan låne mer enn fem ganger inntekten, bør fjernes fra nyttår. Så kan heller renten sette taket for hvor mye folk kan låne, sammen med bankenes avslagsplikt, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, til P4-nyhetene.

Vil stramme til
 Men Finanstilsynet har et helt annet syn på situasjonen. De har foreslått å stramme inn på utlånsforskriften, blant annet slik at folk ikke kan låne mer enn fire og en halv ganger egen inntekt.

- Vi trenger en utlånsforskrift for å redusere faren for nye økonomiske kriser, mener direktør i Finanstilsynet, Morten Baltzersen.

- Den enkelte lånetaker og den enkelte bank ser ikke nødvendigvis systemrisikoen som bygger seg opp, sier han til P4-nyhetene.

Kan si stopp
Han viser til at bankene ser at panteverdien øker når boligprisene går opp, samtidig som folk som låner penger føler seg rike og ser at de kan låne mer med pant i boligen.

- Og slik kan gjeld og boligpriser drive hverandre oppover, helt til det ikke bærer lenger. Da kan du få kraftig nedgang og gjeldsproblemer hos mange som har tatt opp store lån, advarer han.

Finanstilsynet mener vi må lære av alle tidligere kriser, som bankkrisen tidlig på 90-tallet da kraftig vekst i boligpriser og gjeld førte til et krakk og store utlånstap i bankene. De understreker at det er en risiko i høy gjeld og høye boligpriser.

- Helt urimelig
Tilsynet sier blant annet at forskriften skal bidra til å redusere faren for at det bygger seg opp for stor gjeld i sårbare husholdninger.

- Veldig feil tenkt, sier sjeføkonom i Eika, Jan Ludvig Andreassen, til P4-nyhetene om å ha slike regler for å redusere risiko for kriser.

- Det har aldri vært noe problem med boliglån, hverken under krisen tidlig på 90-tallet eller under finanskrisen i 2008. Det er ikke sånn at man kan regulere boligmarkedet av hensyn til enhver omfattende krise Norge burde bli utsatt for. Det er helt urimelig å pålegge boligbyggere, boligeiere og boligkjøpere den type byrde, sier Andreassen.

Flere kanaler