Foto: Ole Kristian Tjernes/P4

- Deltakerne blir beglodd, og det er annerledesheten som pirrer nysgjerrigheten, sier professor i rehabilitering ved Høgskolen i Oslo, Per Solvang.

 

500 kilometer

I serien "Ingen grenser", som hadde premiere på NRK1 sist søndag, følger seerne elleve funksjonshemmede som tilbringer 30 dager i den svenske villmarka sammen med Lars Monsen. Målet er å ta seg tvers over Nordkalotten, noe som tilsvarer om lag 500 kilometer.

 

Solvang mener seerne benker seg for å se det kuriøse som funksjonshemningen representerer.

 

- Vil ikke bli beglodd

- Det blir egentlig helt på grensen til en form for freakshow. Disse menneskene kjemper mot det å bli beglodd hver eneste dag, sier professoren.

 

Han mener også at det skapes et feil bilde av de funksjonshemmedes utfordringer.

 

- I denne serien fokuseres det på enkeltindividers kamp mot konstruerte begrensninger. Men funksjonshemmedes utfordringer er jo i stedet knyttet til muligheten til å delta i samfunnet. Det handler om en politisk og økonomisk undertrykkelse av noe som nærmest er blitt en minoritetsgruppe, hevder professoren.

 

- Vanskelig å kommentere

Prosjektleder for "Ingen grenser", Eirik Sandberg Ingstad, er overrasket over kritikken.

 

- At dette skal være et freakshow er noe han får stå for. Jeg synes egentlig at en sånn beskrivelse er litt vanskelig å kommentere, sier Ingstad. 

 

Han synes det er rart at ikke Solvang ser det positive i serien.

 

- I "Ingen grenser" viser vi hvordan en ekspedisjon gjennom samarbeid og mestring klarer å nå et mål som selv for funksjonsfriske kan virke umulig. Jeg er egentlig veldig overrasket over at professoren ikke klarer å se det positive budskapet som ligger i nettopp det, sier Eirik Sandberg Ingstad.

Flere kanaler