VARSLE SELV: Folk må selv varsle nærkontakter dersom de får påvist korona.
VARSLE SELV: Folk må selv varsle nærkontakter dersom de får påvist korona. Foto: P4
- Det er på høy tid at kommunene igjen får ansvaret for all smittesporing. 

Det mener professor i sosialmedisin ved NTNU og smittevernekspert Steinar Westin.

- Litt for slapt
Siden i høst har det blitt opp til hver enkelt å melde fra om smitte til sine nærkontakter. Westin mener det er lite effektivt nå som antall koronasmittede øker kraftig.

- For det er jo tilfeldig hvem man kontakter, så dette er et litt slapt system.

Professoren mener den tidligere smittevernberedskapen der kommunen hadde ansvar for å varsle nærkontakter hadde vært mye bedre.

- Dette med å kunne spore smitten og kunne bryte smittekjeden var det som var suksessfaktoren. Det har vi sluppet tak i nå, påpeker Westin.

Må gjøre det igjen
- Nå som vi har nedskalert hele smittevernberedskapen i kommunene så tar det nok tid å bygge den opp igjen, men jeg tror ikke vi har noe annet valg, sier Westin.

Men assisterende helsedirektør Espen Nakstad forsvarer dagens ordning.

- Jeg tror kanskje ikke vi har noe valg fordi nå som mange er vaksinert og livet er mer normalt, så oppfører vi oss på en annen måte.

Derfor er vi nødt til å ha et tillitsbasert system, sier Nakstad. Han peker på at det ville blitt altfor krevende for kommunene å spore opp alle  etter som folk har mange flere nærkontakter nå.

- Og det er heller ikke formålstjenlig for mange av de nærkontaktene er nå vaksinert. Så situasjonen er veldig annerledes, forklarer han.

Flere kanaler