Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Schjenken ble i forrige uke frikjent for utilbørlig oppførsel og politiet har slått fast at det ikke er holdepunkter for å si at etnisitet hadde betydning for det som skjedde i Sofienbergparken.

Nå krever Schjenken en beklagelse fra statsrådene.

- Jeg føler det er begått urett, de har gått til personlig angrep på meg, sier Schjenken til P4-nyhetene.


Kristin Halvorsen sa at ambulansesaken måtte bli et vendepunkt i kampen mot rasisme. Ambulansesjåfør Schjenken mener også uttalelser fra Sylvia Brustad, Bjarne Håkon Hanssen og Manuela Ramin Osmundsen var med på å stigmatisere ham som rasist. Påkjenningen uttalelsene medførte at Schjenken ble langvarig sykmeldt og at han ever et år etterpå ikke er i stand til å gjenoppta jobben sin.

- Det viktigste for meg er at dette ikke skal skje igjen. Hvis jeg ikke hadde klaget på dette kunne politikere fortsatt å uttale seg uten at det får konsekvenser.

 

Nå håper han statsrådene vil beklage at de var med på å hange ham ut som rasist.

 

- Jeg håper de kan innse at de tok feil og at de kan beklage det de sa, sier Schjenken.

 

Jusprofessor Eivind Smith mener saken er viktig.

 

- Dette er en sak med mange dimensjoner, og det taler for at Sivilombudsmannen prioriterer saken, sier Smith.

 

Også KrF-leder Dagfinn Høybråten er klaget inn til sivilombudsmannen. 

 

 

DETTE SA POLITIKERNE:

 

Kristin Halvorsen, SV-leder og Finansminister

"Kunne dette skjedd hvis det var en hvit småbarnsfar? Sannsynligvis ikke"

VG, 9. august 2007

 

"Denne saken må føre til et vendepunkt. Vi må gyve løs og sette foten veldig klart ned. Vi kan aldri akseptere bevisst åpenbar rasisme eller ubevisste fordommer, sier Halvorsen til NTB etter at Helsetilsynet i Oslo og Akershus onsdag la fram sin rapport om den såkalte ambulansesaken."

NTB, 29/8 2007

 

Bjarne Håkon Hanssen, daværende Arbeids- og inkluderingsminister:

"Torsdag gikk SV-politiker Akhtar Chaudhry ut i VG og krevde en uavhengig utredning om offentlig rasisme.
- Vi vil kartlegge hvor omfattende diskriminering er i de offentlige, og også noen av de kommunale, virksomhetene før vi setter i gang konkrete tiltak, sier Hanssen.
Han legger til at denne kartleggingen ikke vil bli en hvilepute.
- Det som hendte med Ali Farah, og debatten det har startet er noe av grunnen til at vi er her i dag, sier han."

VG 14/8-2007 

 

Sylvia Brustad, daværende Helseminister

"- Om du er hvit eller har en annen hudfarge, om du er kvinne eller mann, gammel eller ung, så skal du få samme behandling, sier Brustad"

14. august Dagsavisen

 

Dagfinn Høybråten, KrF-leder

""DITT SVIN!" skal ambulansesjåførene ha sagt til Ali Haji Mohamed Farah som lå blodig og hjelpeløs i Sofienbergparken. Så lot de han ligge, og dro sin vei."

Fra Dagfinn Høybråten sin blogg

 

Manuela Ramin Osmundsen, daværende Likestillingsminister:

Onsdag 28. november var den tidligere Barne og Likestillingsministeren vertinne for en konferanse om rasisme og diskriminering i Oslo Kongressenter.

"Rasisme, diskriminering og fremmedfrykt er ikke nytt i Norge som har kommet med nye innvandringsgrupper. Vi vet at den samiske befolkningen, og nasjonale minoriteter har vært utsatt for marginalisering og rasisme i mange hundre år. Parallelt med at vi sikrer den samiske minoriteten særlige rettigheter som urbefolkning, pågår arbeidet mot rasisme rettet mot nye minoritetsgrupper. Det er nok av konkrete eksempler å gripe fatt i. La meg ta to:

Sak 1: En sen fredagskveld i januar 2001, på Holmlia i Oslo, står Benjamin Hermansen (15) og en kamerat  utenfor nærbutikken like ved huset der Benjamin bor. To unge menn kommer ut av en bil. De virker truende. Benjamin og kameraten finner det tryggest å stikke av. De to forfølger dem. Resten av historien kjenner dere: Kameraten kommer seg unna. Benjamin blir stukket ned med kniv og dør på stedet.

Benjamin hadde ghanesisk far og norsk mor.
Bare noen timer senere arresterer politiet fem ungdommer fra et nynazistisk miljø.

Sak 2: Denne sommeren ryster en ny sak med rasistiske overtoner den norske idyllen. Norsk-somalieren Ali Farah blir slått ned i Sofienbergparken i Oslo. Han slår bakhodet kraftig i bakken og ambulanse blir tilkalt. De to ambulansesjåførene nekter å ta ham med til sykehuset. Dette skjer til tross for at han har store hodeskader."

Flere kanaler