FLERE ER PÅ SOSIALE MEDIER: Mobil og nettbrett er en stadig større del av hverdagen til norske barn. Men Kripos advarer om farene på nettet og ber foreldrene følge med. Illustrasjonsfoto.
FLERE ER PÅ SOSIALE MEDIER: Mobil og nettbrett er en stadig større del av hverdagen til norske barn. Men Kripos advarer om farene på nettet og ber foreldrene følge med. Illustrasjonsfoto. Foto: NTB scanpix
0:00 | 1:07
- Foreldre må være klar over at det er personer med seksuell interesse for barn på alle sosiale medier der det er barn, sier politioverbetjent i Kripos, Hanne Andreassen.

En rapport Medietilsynet la frem denne uken viser at halvparten av norske niåringer er på sosiale medier. Fire av ti ni- og tiåringer er på TikTok, mens tre av ti er på Snapchat.

Presses til å dele
- En del personer som er ute etter å unytte barn utgir seg for å være noen andre enn den de egentlig er, og det er det viktig at barn vet om, sier Andreassen til P4-nyhetene.

De kan utgi seg for å være på samme alder som barna, oppretter en relasjon, og lurer de til å dele bilder, videoer og informasjon.

- Der ser vi også at en del av sakene går over i en form for seksuell utpressing, der dette blir brukt til å presse barnet til å dele mer, sier politioverbetjenten.

Blir redde
Anne Hazeland Tingstad har vært bistandsadvokat i flere nettovergrepssaker, blant annet for 49 gutter i det som er omtalt som norgeshistoriens største overgrepssak. En mann i 20-årene på Romerike utga seg for å være en jente. Det var over 300 fornærmede barn og unge i saken, og sommeren 2019 ble han dømt til 16 års fengsel.

Tingstad kjenner igjen beskrivelsen fra Kripos om at barna blir presset til å dele mer og mer, og sier det til slutt kan gå svært langt.

- I en stor sak jeg var involvert i var det blant annet et barn helt ned i niårsalderen som ble truet til å utføre en voldtekt på seg selv. Han var redd for at denne jenta, som han trodde han snakket med, skulle legge ut intime bilder av ham på sosiale medier.

Barn som blir utsatt for slikt blir ofte svært preget og ønsker ikke å snakke om det med noen hjemme. Tingstad forteller at dette var noe som gikk igjen i den store overgrepssaken på Romerike.

- Ingen av dem ville si ifra til foreldrene, ingen ville vitne i retten, ingen ville forholde seg til det. De ville bare glemme det og gå videre i livet. Det er jo noe som, kanskje, kan slå tilbake på et menneske senere i livet, om man er gjennom noe sånt uten å få bearbeidet det i det hele tatt. Dette er et svært tabubelagt tema, sier Tingstad.

- Sjekk mobilen daglig
Advokaten mener foreldrene må følge veldig godt med på hva barna foretar seg på nettet og på mobilen.

- De må tørre å sjekke barnas telefoner, helst daglig. I tillegg må de snakke mye med barna sine om farene og de potensielle farene ved det å være på sosiale medier i så ung alder, sier hun.

Også Andreassen i Kripos sier foreldre må være aktive og ha en aktiv dialog med barna.

- De må snakke sammen om gode og dårlige sider ved spill, sosiale medier og de plattformene der på. Om de snakker med barna om det de kan møte på, settes de i stand til å møte situasjonene med flere handlingsalternativer, sier Andreassen. 

- Foreldrene har den viktigste jobben med å være til stede, følge med og snakke med barna. Om de er på sosiale medier i en tidlig alder, er det viktig at de har fått noen råd om hva man bør være forsiktig med, hva man bør være på vakt for og hva man kan gjøre når en situasjon oppstår, sier hun til P4-nyhetene.


Flere kanaler