DYRT: Dyrt å fylle tanken. Putin-priser, sier finansministeren.
DYRT: Dyrt å fylle tanken. Putin-priser, sier finansministeren. Foto: Shutterstock
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sier det er Vladimir Putin sin feil at oljeprisen er høy og dermed også drivstoffprisen.

Pumpeprisen har den siste tiden vært over 27 kroner literen.

Dyrt å fylle tanken
- Må nordmenn regne med at bilferien i sommer blir ekstra dyr?

- Det ser sånn ut akkurat nå. Det er veldig avhengig av hva som skjer mellom Putin og verden. Det avgjør oljeprisen. Akkurat i dag er den 7-8 prosent lavere enn i forrige uke.

- Du vil ikke gjøre noe med dette?

- Vi får ikke gjort noe med det heller. Hovedgrepet handler om internasjonale oljepriser og mangel på dieselraffinerier i Europa. Målet er at vi i Norge skal få tak i diesel, men akkurat prisene avhenger veldig av Putin og hvordan krigen går. Det er ingen tvil om de prisene vi ser nå er Putin-priser, sier finansministeren.

- Men dere har hjulpet folk med strømprisene, hvorfor ikke hjelpe med drivstoff?

- Strøm er en utrolig stor del av regningen til folk, derfor innførte regjeringen den sikringsordningen vi har. Vi satte avgiftene på drivstoff ned da vi overtok etter Erna Solberg. Men hovedproblemet nå handler ikke om avgifter, men om oljeprisen som er høy på grunn av krigen i Ukraina, svarer Vedum. 

Finansministeren kan ikke love noen grep for å få ned drivstoffprisene.

- Vi får tro og håpe at krigen roer seg. Så får vi se på totaliten i budsjettet til høsten. Mange forbrukere vil merke andre lettelser, som for eksempel pendlerfradrag, sier Vedum.

Flere kanaler