Siden 15. desember har det vært nasjonal sjenkestopp i landet. Regjeringen har sagt dette ikke vil endres på før tidligst 14.januar.
Siden 15. desember har det vært nasjonal sjenkestopp i landet. Regjeringen har sagt dette ikke vil endres på før tidligst 14.januar. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:52
Sjenkestoppen fører nok en gang til mye oppstyr. 

Stortingspolitikerne krangler, serveringsbransjen fortviler og færre går ut på restaurant. 

- Vi opplever det nærmest som meningsløst å gå ut sammen for å spise eller prate, uten å drikke alkohol.

Det sier generalsekretær i den rusforebyggende organisasjonen IOGT, Hanne Cecilie Widnes. Hun mener sjenkestoppen avslører hvor avhengige nordmenn egentlig er av å kunne drikke alkohol. 

- Det gjør det relevant å stille spørsmålet om vi har en sosial alkoholutfordring som samfunn, sier Widnes. 

- Bør gå i oss selv

Men det er ikke første gang alkohol fører til debatt under pandemien. Januar i fjor ble mange av landets Vinmonopol stengt for å hindre smittespredning av koronaviruset. Dette førte til at folk heller strømmet til nabokommunene for å sikre seg rødt, hvitt, bobler og sprit, og regjeringen ble kort tid etterpå nødt til å åpne pol-dørene igjen.

- Vinmonopolet ble mer eller mindre betraktet som en samfunnskritisk instans. Det sier litt om hva slags samfunn vi er i Norge, mener Widnes. 

IOGT mener folk bør bruke den nåværende sjenkestoppen til å gå litt i seg selv.

- Vi må stille oss spørsmålet om vi har blitt så alkoholavhengige at vi ikke klarer å slappe av sammen og ha det hyggelig sammen uten alkohol tilstede, sier Widnes. 

Flere kanaler