STØRRE RISIKO: Mangel på fagfolk gjør at det er flere useriøse aktører på oppussingsmarkedet,advarer Byggenæringens Landsforening.
STØRRE RISIKO: Mangel på fagfolk gjør at det er flere useriøse aktører på oppussingsmarkedet,advarer Byggenæringens Landsforening. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:51
- Risikoen for å få en ufaglært snekker hjem til deg for å pusse opp er større enn noen gang.

Det sier administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening, Jon Sandnes, til P4-nyhetene.

- Rammer oppussingsmarkedet
Stor og økende mangel på fagfolk i byggebransjen gjør at flere useriøse aktører slipper til på oppussingsmarkedet, sier Sandnes.

- Oppussingsmarkedet er veldig utsatt, mer utsatt enn proffmarkedet. Vi har sett lenge at mange aktører uten fagbrev tilbyr sine tjenester. Og når det da blir ytterligere mangel på arbeidskraft er dette en kjempeutfordring samfunnsmessig, mener Sandnes.

Han viser til at nordmenn pusser opp for rundt 80 milliarder kroner hvert år. Huseiernes Landsforbund sier vanlige folk merker at det nå er færre fagfolk tilgjengelig.

- Det vi ser at det er lange køer og folk sliter med å få tak i firmaer til å gjøre en jobb, sier forbruker- og kommunikasjonskontakt i forbundet, Carsten Pihl.

- Spør om fagbrev
Dermed åpner det seg et større marked for useriøse aktører og da må forbrukerne luke ut disse.

- Det er ingen lett oppgave. Det første jeg ville ha spurt om er om de har fagbrev. Når de er på døra bør folk be om å få se det grønne HMS-kortet. Hvis det kommer arbeidere som ikke har dette ville jeg ha vært veldig skeptisk, sier Sandnes i Byggenæringens Landsforening.

Pihl i Huseiernes Landsforbund sier det kan straffe seg å bruke useriøse firmaer.

- Den korte konsekvensen er at jobben ofte blir dårligere gjort. På lang sikt kan konsekvensen bli at hvis arbeidet fører til en skade på eiendommen så betyr det store utgifter.

Han viser også til at det fra neste år blir krav til alle boligselgere om å dokumentere arbeid som er gjort i boligen. Og at dersom du vil klage på en jobb etter et år eller to så er det ikke sikkert firmaet eksisterer lenger.

- En del useriøse aktører bytter litt på firmaer og firmaer oppstår og blir borte igjen. Så det å betale litt ekstra for en håndverker som har orden i papirene sine, det er fornuftig bruk av penger, sier Pihl.

Flere saker

NRK har fått mange klager etter id-sending NRK har fått tilsendt mange klager etter gårsdagens id-sending. Mandag 25.05 2020
Flere kanaler