0:00 | 0:38
Mandag gikk Hovedorganisasjonen Virke ut mot den svenske kjeden MaxGodis som i juni lanserte nettsiden MaxSnus og mente de drev ulovlig. Nå gir Helsedirektoratet Virke medhold i at nettsiden har ulovlig snusreklame.

- Det er brudd på regelverket og skrive at man har "Norges billigste snus" og bruke ord som "nyhet" og "prisgaranti", sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Jakob Linhave.  

Videre opplyser Linhave at der ulovlig å ha bilder av snusbokser, slik MaxSnus har på sine nettsider. 

- Vi har hatt flere lignende saker på at det brukes bilder av snusbokser som reklame, og det er heller ikke tillatt, sier Linhave.

Ulovlig å selge til mindreårige

Det er ikke krav til å legge ved ID ved kjøp av snus hos MaxSnus, men de skriver på sine nettsider at de kan kreve dette om de er i tvil om alderen, uten å utdype dette. 

- Hvis vi finner ut at de selger snus til mindreårige så vil vi reagere på det også, men i første omgang har vi sett på markedsføringen. Helsedirektoratet vil opprette sak og skrive til aktøren. Det gjelder også andre aktører om vi blir kjent med lignende forhold, sier Linhave.  

Vil endre markedsføring 

P4-nyhetene har tatt kontakt administrerende direktør Morten Hansson som sier de nå vil endre markedsføringen. 

- Vi er opptatt av å følge loven og vil ta bort de ordene som ikke er i tråd med markedsføringsloven. Vi vil imidlertid ikke uten videre fjerne bildene av snusboksene, men sjekke med våre advokater om dette faktisk er ulovlig. Vi kjenner til andre som også gjør dette, sier Hansson. 

- Det er heller ikke noe kontroll av at kjøpere er over 18 år?

Du kan ikke bruke kort til netthandel om du er under 18 år og om noen bruker andres kort er ikke det noe vi kan kontrollere, sier Hansson. 

Ifølge Helsedirektoratet er det stadig flere aktører som prøver seg på ulovlig salg av tobakk og alkohol. 

- Det er et stort marked og mange aktører, så det er krevende å holde oversikt. Vi er helt avhengige av tips og bransjen er veldig flinke til å angi hverandre, sier Linhave i Helsedirektoratet. 
Flere kanaler