STOR USIKKERHET: Strømprisen i Sør-Norge har økt kraftig gjennom sommeren. Hva som vil skje i høst og vinter er svært usikkert.
STOR USIKKERHET: Strømprisen i Sør-Norge har økt kraftig gjennom sommeren. Hva som vil skje i høst og vinter er svært usikkert. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:55
Hvis strømprisen når 20 kroner per kilowattime, vil folk med enebolig og et gjennomsnittlig strømforbruk måtte betale mellom 10.000 og 11.000 kroner i måneden.

Det viser beregninger Forbrukerrådet har gjort for P4-nyhetene.

Dette er etter at strømstøtten, som fra 1. september er 90 prosent over 70 øre kilowattimen, er trukket fra.

5.000 for en leilighet
Kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight sa denne uken til NRK at han ikke vil utelukke en strømpris på over 20 kroner i Sør-Norge i vinter. Han understreket at det er et ganske ekstremt scenario, men sier han har sluttet å tro at det finnes et tak på strømprisen.

- Strømregningene er høye og vil forbli høye. Det kan skape utfordringer for husholdningene, sier Thomas Iversen i Forbrukerrådet til P4-nyhetene.

Regnestykket deres inkluderer estimater for nettleie, avgifter og andre påslag. Det er tatt utgangspunkt i forbruket i november med en gjennomsnittlig kraftpris i regionen på 20 kroner per kilowattime.

Strømregningen blir naturligvis lavere jo mindre bolig du har.

- Har du en leilighet vil du i et slikt scenario få en strømregning på mellom 4.000 og 5.000 kroner. Da har vi lagt til grunn et forbruk på mellom 1.100 og 1.200 kilowattimer, sier Iversen.

Forberedt på tøff vinter
- Da tenker jeg at vi er veldig heldige som har denne ordningen som vi har i Norge, sier olje- og energiminister Terje Aasland til P4-nyhetene om en mulig strømpris på 20 kroner. Han viser da til strømstøtten.

- Det gjør at det reduserer belastningen for den enkelte husholdning. Det er viktig. Og så er det veldig mye usikkerhet knyttet til hva prisene kan bli. De er allerede ekstremt høye og derfor er strømstøtteordningen veldig viktig for å være med på å skape noe mer trygghet i en svært krevende tid.

- Folk får ikke noe mer om strømprisen blir 12, 13, 14, 15, og opp mot 20 kroner?

- Nå har vi foreslått 90 prosent over 70 øre, så det betyr at du får mer etter hvert som priser øker. Men jeg skjønner at det er en tøff belastning for mange. Vi holder på med statsbudsjettet nå og forsøker å finne andre gode tiltak som gjør at folk skal føle trygghet i hverdagen.

 - Støtten øker, men det gjør regningen også?

- Ja, det gjør den. Og det har jeg forståelse for at er krevende. Men da er det desto viktigere at vi har denne ordningen som gjør at den reduserer en andel.

- Har du et tak på hvor høy strømprisen kan bli?

- Nei, jeg har ikke det. Men jeg er forberedt på at det kan bli en tøff vinter, med høye priser. Derfor har vi sagt at strømstøtteordningen skal vare så lenge vi har urimelig høye priser på strøm, sier Aasland.