0:00 | 0:51
- Smittevernet går på bekostning av politikk og valgkamp.

Det mener smittevernprofessor Bjørg Marit Andersen.

- Øke populariteten
Hun mener regjeringen kom med lettelser og gladnyheter før skolestart for å gjøre seg mer populære som partier.
10. august gikk statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie ut i VG og varslet full gjenåpning i september.

Nå øker smitten bare mer og mer for hver dag som går.

- At regjeringen gikk ut og sa at vi kan klemme, kysse og være nær i september var populisme etter mitt syn, men det gikk jo så feil, sier Andersen.

Professoren mener dette var en stor feilvurdering.

- Vi har en smittevernlov som sier at du skal ikke unødig påføre andre smitte. Og sjefene for dette sitter i regjering og storting og de burde følt et ansvar for at de ikke slipper løs et virus som smitter andre så voldsomt som det gjør, sier Andersen.

- Uberettiget kritikk
Det går ikke helseminister Bent Høie med på.

- Kritikken er ikke berettiget. Fordi det er vaksineringen som nå gjør at vi håndterer situasjonen annerledes. Og så er det sånn at Bjørg Andersen har kritisert alt jeg har gjort fra første dag i koronahåndteringen. Nå ble vi for andre måned på rad kåret til det landet som håndterte dette best, så da får folk avgjøre selv, sier Høie til P4-nyhetene.

Andersen mener det nå trengs en kraftig innstramming for å få bukt med den fjerde smittebølgen.

- For hvis det stenges ned i røde områder på kartet nå etterhvert som de dukker opp så tror jeg det vil få en positiv respons fra befolkningen, sier professoren.

På regjeringens pressekonferanse fredag ble det klart at kommunene selv må vurdere innstramminger. Nasjonale innstramminger er ikke aktuelt.

Helseminister Bent Høie sa da at slike tiltak vil ramme barn og unge særlig hardt.

- De yngste har båret en tung bør under pandemien. Vi må derfor gjøre en innsats slik at barn og unge kan fortsette å leve så normalt som mulig, sa Høie.
Flere kanaler