Flere
Flere Foto: NTB scanpix
0:00 | 0:58
Dagen i dag kan bli avgjørende for Vys fremtid, mener flere politikere i transportkomiteen på Stortinget.

Vy har tapt begge de tidligere anbudsrundene og mandag klokken 12 offentliggjør Jernbanedirektoratet hvilket togselskap som skal få kjøre Bergensbanen. I tillegg ligger regiontog mellom Bergen, Voss og Myrdal samt lokaltoget fra Bergen til Arna i anbudet.

- Eksistensielt for Vy
- Vy har nesten blitt vingeklippet etter de to første anbudsrundene om norsk jernbane, sier Arne Nævra fra SV til P4-Nyhetene.

Han mener Vy nå står i fare for å bli noe helt annet enn det vi kjenner togselskapet som, sier han.

Britiske Go-Ahead vant anbudet om Sørlandsbanen og Jærbanen og starter å kjøre tog på strekningene 15. desember. Svenske SJ vant anbudet om Dovrebanen, Rørosbanen, Raumabanen, Nordlandsbanen, Trønderbanen, Meråkerbanen og Saltenpendelen. De tar over driften i juni 2020.

Senterpartiets Bengt Fasteraune sier Vy bør vinne denne gangen:

- Det er helt eksistensielt for Vy at de får dette anbudet. Det er et solid selskap og jeg både håper og tror at de kan være med og konkurrere på en så krevende bane som Bergensbanen er, sier han.

Mener Vy har gode muligheter
Nævra mistenker at regjeringen og jernbanedirektoratet gjennom de første anbudskonkurransene har ønsket å signalisere at de ville ha inn andre på markedet. Men han mener Vy har gode muligheter denne gangen.

- Nå kan ikke regjering eller direktoratet for skams skyld overse Vy mer, sier Nævra.

Frps Morten Stordalen sier det viktigste med anbudskonkurransene er å sikre et godt togtilbud til passasjerene. Men han tror Vy har en reell mulighet.

- De forrige anbudsrundene viser at Vy har gått betraktelig ned i pris fra det de har operert med til nå. Og jeg håper 
de vinner, for det hadde de fortjent, sier Stordalen.

Flere saker

Kulderekord i Lom Mens juni ble en måned preget av varmerekorder, har juli startet med kulderekord. Lørdag 04.07 2020
Flere kanaler