En Pegida-marsj i Dresden. Demonstrantene protesterer mot at Tyskland har tatt i mot så mange flyktninger.
En Pegida-marsj i Dresden. Demonstrantene protesterer mot at Tyskland har tatt i mot så mange flyktninger. Foto: Afp
0:00 | 0:51
- Vi vil trolig se høyreekstrem vold som følge av den enorme økningen av asylsøkere til Norge.

Det mener Antirasistisk Senter, som følger med på miljøet.

Statsministeren: Vær obs på de høyreekstreme miljøene
Senterleder Rune Berglund Steen sier de stadig oftere ser ekstreme ytringer på nettet og at det blant disse kan være folk som vil ty til vold.

- De fleste snakker jo bare, men det er klart risikoen er at noen vil omsette dette til handling. 

Statsminister Erna Solberg sa i sin redegjørelse for Stortinget om flyktningkrisen at den økte asyltilstrømningen vurderes å få negative konsekvenser knyttet til høyreekstreme miljøer i Norge. 

- Motstanden mot innvandring er en viktig mobiliseringsfaktor for dette miljøet. Dette er det viktig å ha beredskap for og holde øye med framover, sa Solberg. 

Berglund Steen er enig i vurderingen.

- Det er klart at når noen av flyktningene, ikke så mange,kommer til Norge så vil noen av disse som har dette fiendebildet oppleve at de har kniven på strupen og kan begynne å tenke at det er på tide og handle. Det må vi være forberedt på, samtidig som vi må håpe at ikke noe slikt skjer, sier senterlederen.

- Vanskelig å fange opp de som kan ty til vold
Senteret påpeker at mye av de hatefulle og ekstreme ytringene skjer over internett gjør at det ikke er så lett å fange opp de høyreekstreme som på 90-tallet,da trusselen først og fremst kom fra organiserte grupper. Berglund Steen trekker fram Anders Behring Breivik som eksempel. 

- Det er klart at det er et uoversiktlig bilde. Det er det som gjør det ganske ubehagelig, sier Berglund Steen. 

Han er skremt over de mange ytringene, særlig det at folk skriver mye ekstremt i åpne kommentarfelt på nettet. 

- Det er ganske ekkelt at det ser ut til at det har blitt en akseptabel kommunikasjonsform at folk konkurrerer om ideer om hvordan de skal ta livet av mennesker. Innvandringsdebatt skal vi ha, men det er ikke en del av debatten å komme med drapsfantasier. Det må bygges opp noen skanser her for hvordan det er akseptabelt å kommunisere, avslutter Berglund Steen.
Flere kanaler