HJELP: Over 80 voldsutsatte kvinner har fått hjelp av Ressursvenn de siste tre årene.
HJELP: Over 80 voldsutsatte kvinner har fått hjelp av Ressursvenn de siste tre årene. Foto: Shutterstock
0:00 | 1:01
Voldsutsatte kvinner over hele landet må få bedre oppfølging.

Det mener Norske Kvinners Sanitetsforening.

I dag lanserer NOVA en rapport som viser at hjelpetiltaket Ressursvenn, som består av frivillige, de siste tre årene har hjulpet over 80 kvinner etter at de har kommet ut av et voldspreget forhold.

I 2016 startet hjelpetiltaket, der voldsutsatte blir knyttet til en frivillig som støtter dem i den svært sårbare fasen etter bruddet. 

Det har ført til at mange partnerdrap har blitt unngått, mener foreningen.

Etterlyser flere tiltak
– Partnerdrap har blitt unngått fordi en veldig marginal andel av de som får en ressursvenn, velger å flytte tilbake til overgriper.

Det sier generalsekretær i Norske Kvinners Sanitetsforening, Grete Herlofson. Tross god utvikling, viser rapporten at det er forbedringer i hjelpetilbudet.

– Både voldsutsatte og frivillige kan følges opp enda bedre, sier Herlofson.

I rapporten kommer det også frem at mer kontakt med andre i samme situasjon trolig også kan bidra til å styrke tiltaket ytterligere for begge gruppene. 

Nå vil Herlofson at voldsutsatte kvinner over hele landet skal få bedre hjelp.

– Vi har heldigvis fått penger fra Justis- og beredskapsdepartementet til å gjøre dette til et nasonalt prosjekt. Vår ambisjon er at alle krisesentere skal tilby en ressursvenn til beboere som ønsker det når de skal flytte ut derifra.

Glad for hjelpen
1 av 4 som blir drept i Norge blir drept av en person som de har et tillitsforhold til. Ressursvenn er det eneste hjelpetiltaket for voldsutsatte kvinner i landet.

En kvinne i 30-årene, som ønsker å være anonym, sier til P4-nyhetene at hun er svært glad for hjelpen hun har fått fra Ressursvenn.

– For min del har det egentlig betydd alt. Det var liksom starten tilbake til livet, sier hun og legger til:

– Man får anerkjennelse for at man er verdt noe som menneske.

Hun roser tiltaket.

– Jeg synes det er fantastisk, og er takknemlig for at jeg fikk være en del av det og at det ga såpass mye gnist til livet mitt igjen.

Flere saker

NRK har fått mange klager etter id-sending NRK har fått tilsendt mange klager etter gårsdagens id-sending. Mandag 25.05 2020
Flere kanaler