Barns bruk av sosiale medier har så mange negative konsekvenser, at myndighetene bør ha strenger aldersregulering mener eksperter.
Barns bruk av sosiale medier har så mange negative konsekvenser, at myndighetene bør ha strenger aldersregulering mener eksperter. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:53
Sosiale medier har en aldersgrense på 13 år, men 51 prosent av niåringene og 65 prosent av tiåringene bruker det likevel, viser en undersøkelse fra Medietilsynet.

Førstelektor i pedagogikk, ved Universitetet i Agder Johan Kristian Andreassen mener det nå er på høy tid å regulere barnas tilgang.

- Tidlig innføring av sosiale medier hos barn har negative konsekvenser for barnas psykiske helse og læring.

Avhengighetsskapende

Flere eksperter på barn og sosiale medier har sett på ulik forskning på fagfeltet de siste årene, og  konsekvensene tidlig bruk av sosiale medier få er nedslående.

- Det har negativ innvirkning på barn og unges læring og utvikling og det må vi som samfunn ta tak i. Det trigger belønningssystemet i hjernen og gjør oss avhengige, sier Andreassen.

I en kronikk i Fædrelandsvennen har han og flere andre eksperter innen psykologi, pedagogikk og helse pekt på utfordringer som sosiale medier fører med seg.

TikTok og Snapchat er mest populært blant de yngste barna. 

- Det fører blant annet til dårligere hukommelse og dårligere skoleprestasjoner.


Myndighetene må ta grep

Nå ønsker some-ekspertene at myndighetene skal se på en strengere regulering av aldersgrensen på bruk av sosiale medier, på lik linje som alkohol og spillavhengighet.

- Dette er like problematisk og skaper like store utfordringer,  og avhengighetsproblematikk som disse andre stoffene. Det er ikke så enkelt for bare foreldre og håndheve bruken når foreldrene til halve klassen sier ja og halve klassen sier nei, forteller Andreassen.
Flere kanaler