Det er ikke bare fryd og gammen å være på telttur – selv om det ser flott ut.
Det er ikke bare fryd og gammen å være på telttur – selv om det ser flott ut. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:41
Dømmer man utfra sosiale medier, virker det som at hele Norges befolkning sover i hengekøyer, bestiger bratte fjell og nyter et godt måltid på stormkjøkkenet sitt på Norgesferie denne sommeren.

Ragnhild Bang Nes er førsteamanuensis ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo og seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet. Hun har også forsket på livskvalitet og lykke.

Hun tror mange familier kan føle seg mislykka hvis teltturen ikke lever opp til forventningene man får av det andre legger ut på Instagram. 

Ikke bare fryd og gammen

– Det vi eksponeres for i sosiale medier av perfeksjonsidealer, polerte fasader eller polerte ferier kan gjøre mange mer misfornøyde med den situasjonen eller ferien de selv har, sier Bang Nes, som understreker at folk flest legger ut høydepunktene i livet sitt.

Været kan snu mens man går opp til Besseggen, og da ligner det slettes ikke de solrike glansbildene som man ser både på sosiale medier og i brosjyrer.

Bildene av slitet opp til fjelltoppen eller regnet som har kommet inn i teltet, uteblir ofte fra Facebook og Instagram. For det er jo ikke bare fryd og gammen å være på friluftstur med familien.

– Teltturer er ikke for alle

– Det er skiftende vær, barn som blir leie, det er mygg, regn og kulde, og det er ikke alle som liker å være ute på den måten, forteller Bang Nes.

Lykkeforskeren tror likevel Norgesferien og fokuset på friluftsliv har vært bra for enkelte familier, som trives godt i naturen. Det gjelder likevel ikke alle.

– Vi er laget og skrudd sammen litt forskjellig. Teltturer er ikke det beste for alle, absolutt ikke! sier Bang Nes.
Flere kanaler