Statens vegvesen bør holde sommeråpent, mener Senterpartiets Jenny Klinge.
Statens vegvesen bør holde sommeråpent, mener Senterpartiets Jenny Klinge. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
0:00 | 0:56
– Statens vegvesen bør droppe sommerstenging for å få unna de lange ventelistene for oppkjøring.

Det sier Jenny Klinge i Senterpartiet.

– Jeg forstår godt at folk der også må ha ferie, men det burde finnes måter å holde åpent slik at folk, og særlig ungdommen, får tatt førerkortet i sommer.

– Køene blir ikke mindre
Klinge mener vegvesenet nå må ta sin del av dugnaden

– Omtrent hele samfunnet deltar i dugnaden for å håndtere koronakrisen, og da er det ille at Statens vegvesen ikke skal gi folk muligheten til å ta lappen, sier hun og viser til at mange ungdommer trenger førerkort for å komme seg på sommerjobb.

– Det er allerede enorme køer for å ta lappen, og de blir ikke mindre av at vegvesenet skal ta sommerstengt, sier Klinge.

Prøvene blir nå gjennomført

Direktør i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL), Torgeir Abusdal, sier de merker stor variasjon i førerkort-køene fra trafikkstasjon til trafikkstasjon. 

– Det vi har fått vite fra medlemmene våre er at en del steder i landet er man fornøyde, sensorene jobber utover kvelden og på lørdager, og det fungerer godt. Andre steder er det mer kaos og misnøye med at køene hoper seg opp.

Han mener de mest belasta stasjonene bør innføre tiltak:

– Lokalt der hvor man sliter mest bør det være muligheter for å se på om man kan justere noe ned på lengden på ferien, jobbe noen flere lørdager eller litt lengre dager, mener Abusdal.

Leder for opplæringsseksjonen i Statens vegvesen, Dag Terje Langnes, sier det blir begrensa kapasitet i sommer, men at etter trafikkstasjonene åpnet igjen har de fått gjennomført 18.000 førerprøver.

– Så slik sett har de aller fleste kansellerte prøvene blitt gjennomført, sier Langnes.
Flere kanaler