Hundehold kan bli så konfliktfylt at det havner i Konfliktrådet
Hundehold kan bli så konfliktfylt at det havner i Konfliktrådet Foto: Shutterstock
Konfliktrådet behandlet 140 saker med hunder og andre kjæledyr i fjor.

Det er ti flere enn i 2020, viser tall P4-nyhetene har fått fra Konfliktrådet.

- Og det er mange ulike hendelser som gjør at både politiet og publikum sender inn melding til Konfliktrådet og ønsker å få tatt opp en sak, sier konfliktrådsleder i Troms, Guri Anne Nilsen.

- Mye følelser involvert
Det kan være hunder som har bitt andre hunder og det blir et økonomisk oppgjør eller hunden kan ha bitt mennesker. 

Noen av sakene handler om hunder med skremmende oppførsel og aggressiv adferd. Eller naboer er lei av at hunden bjeffer og bråker eller bæsjer over alt. I tillegg er det flere saker om hvem som skal ha omsorgsretten når par går fra hverandre. 

Felles for sakene er at det er mye følelser involvert. De som eier kjæledyrene er veldig glad i dyrene sine. Mens de som for eksempel har blitt skremt eller bitt også har mye følelser knyttet til det som hendte. Konfliktrådet må da legge til rette for at partene får snakket sammen på en måte så de kan gå videre med en litt bedre følelse.

Hjelper å snakke om det
- Det viser seg at det er godt å høre på hva den andre parten har å si, da forstår man hverandre bedre etterpå, sier Nilsen. 

Konflikten kan løses på flere måter. Noen ganger blir dyret avlivet. Mens andre ganger kan partene bli enige om felles regler:

- Som at hunden aldri skal være alene ute i hagen eller at den alltid skal være i bånd. Så her er det mange måter å løse den type saker på. Konfliktrådet skal hjelpe partene med å snakke sammen og finne en løsning, sier Nilsen.

Noen saker havner hos politiet
Men noen ganger klarer ikke partene å bli enige. Hvis det er en straffesak som kommer fra politiet så blir den sendt tilbake til politiet og de må avgjøre om det skal innføres en annen type straffreaksjon.
Flere kanaler