ANGRIPER: Store flokker av kråker og ravner har angrepet lam på øya Vega.
ANGRIPER: Store flokker av kråker og ravner har angrepet lam på øya Vega. Foto: John Arne Ludvigsen
15 lam har i løpet av våren fått øynene hakket ut av kråker og ravner på øya Vega i Nordland. 

Sauebøndene på øya fortviler nå over den groteske jaktteknikken fuglene nå har lært seg, skriver Brønnøysunds Avis.

Scenariet minner om scener fra den berømte Hitchcock-filmen «Fuglene» fra 1963, der store flokker fugler angriper fra himmelen.

– Det er ofte enkeltfugler som angriper små lam, mens en annen fugl holder vakt. De hakker ut øynene på lammene og når de har klart det, kommer resten av flokken, forteller sauebonde John Arne Ludvigsen til P4.


Ikke redde
Han forteller at flokken deretter forsyner seg gjennom endetarmsåpningen og videre til buken, slik at de får tak i alt kjøttet.

– De skyr ingenting, og er ikke redde for mennesker. Hos en nabo fløy fuglene helt inn i fjøset, gjennom et vindu, og angrep sauer. Det er som en Spitfire som går til angrep, forteller Ludvigsen.

Sauebonden opplyser at han har tapt minst 15.000 kroner på de 15 lammene som er døde. Bøndene får erstatning hvis dyrene er tatt av kongeørn, men ikke når det gjelder kråker og ravn.

lam
GROTESK: 15 av 70 lam er døde som følge av fugleangrepene. Foto: John Arne Ludvigsen

– Nytt for meg
Fugleeksperter er overrasket over den makabre historien fra Nordland.

– Jeg har hørt om ravn som opptrer på denne måten, men kråker var nytt for meg. 15 av 70 lam er jo helt enormt mye. Det trenger ikke å være så mange individer som står bak dette, sier fugleforsker Bård Gunnar Stokke i Norsk institutt for naturforskning (NINA) til NRK

Han opplyser at kråker går for å være spesielt smarte, og at hvis noen først har lært seg dette, vil andre kunne fortsette.

Frykter gjentakelse
Ludvigsen forteller at fuglene har roet seg de siste dagene, noe han tror skyldes at de har fått lettere tilgang på mat andre steder. Han frykter imidlertid at scenarioet kan gjenta seg neste vår.

Fra 15. juli åpnes det opp for jakt på kråke og ravn, og Ludvigsen håper at en skuddpremie på rundt 100 kroner vil få mange til å delta i jakten.

Enkelte har tatt til orde for at hele kråkebestanden på Vega bør utryddes, men det mener sauebonden, som også er leder i jaktforeningen Vegajakt, er lite realistisk.

– Da vil det gå et par uker, så kommer det nye flokker fra fastlandet. Dette er fugler som ferdes langt, sier John Arne Ludvigsen.


Flere saker

Kulderekord i Lom Mens juni ble en måned preget av varmerekorder, har juli startet med kulderekord. Lørdag 04.07 2020
Flere kanaler