UNGE: Partiene på Stortinget har minst en 1.kandidat under 25 år på sine lister ved kommunevalget i høst.
UNGE: Partiene på Stortinget har minst en 1.kandidat under 25 år på sine lister ved kommunevalget i høst. Foto: NTB scanpix
0:00 | 1:03
Alle partiene har minst en person under 25 år øverst på sine lister til kommunevalget. Det viser tall P4-nyhetene har hentet inn fra partiene på Stortinget. 

- Det er veldig kjekt og veldig fin mulighet å få, sier 18 år gamle Pauline Vik Vestly. Hun er en av de yngste 1. kandidatene ved høstens kommunevalg og står øverst på lista for Tysvær Venstre.

For ung
Så langt har ikke 18-åringen opplevd noe negativt med tanke på hennes unge alder, likevel er det nok mange som mener de som skal styre en kommune må være eldre.

- Jeg tror nok det er en del som syns jeg er for ung til å være ordfører, sier hun lattermildt.

Underrepresentert
Kåre Martin Kleppe fra Høyre ble Norges yngste ordfører da han ble ordfører i Tysnes etter kommunevalget i 2015. Kleppe var bare 22 år, men han  er langt fra den eneste som har blitt ordfører i ung alder. 

- Det å ha 1.kandidater som er unge er bra for partiene og for demokratiet, sier valgforsker Johannes Bergh.

Med unge representanter treffer partiene unge velgere bedre. Selv om partiene gjør en god jobb for å rekruttere unge, er den yngre garde fortsatt underrepresentert i kommunestyrer rundt om i landet.

- De unge er gjerne i en endringsfase i livet som kanskje gjør det vanskelig å sitte i et kommunestyre i fire år, sier Bergh.

Unge kvinner velges oftere
Og unge kvinner engasjerer seg mer i politikken enn unge menn.

-  Det har vært en utvikling de siste årene hvor unge kvinner i større kommer inn i politikken enn unge menn. Unge kvinner får også litt flere personstemmer når det kommer til kommunevalg, så de har bedre sjanse til å bli valgt inn, sier valgforskeren.

Og når det gjelder 1.kandidaten til Venstre i Tysvær har hun argumentene klare for hvorfor folk skal stemme på henne.

- Jeg vil at folk skal stemme på meg for da blir de sett, hørt og respektert, sier Vestly.

Flere kanaler