- EFFEKTIVT: Folkehelseinstituttet sier koronavaksinen i stor grad beskytter mot alvorlig sykdom, og at vi må regne med at en del blir smittet selv etter å ha fått to stikk i armen. Illustrasjonsfoto.
- EFFEKTIVT: Folkehelseinstituttet sier koronavaksinen i stor grad beskytter mot alvorlig sykdom, og at vi må regne med at en del blir smittet selv etter å ha fått to stikk i armen. Illustrasjonsfoto. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:49
19.276 fullvaksinerte har blitt smittet av korona i Norge. Det utgjør 16,4 prosent av de 111.000 som har fått påvist smitte siden nyttår, viser tall fra Folkehelseinsituttet.

10,7 prosent hadde fått en dose vaksine da de ble smittet.

Flere innlagte
Fagdirektør ved FHI, Frode Forland, er ikke overrasket over at så mange vaksinerte har fått påvist smitte.

- Vaksinen er mest av alt effektiv for å beskytte mot alvorlig sykdom, men når rundt tre av fire smittede ikke var vaksinert viser det også at vaksinen er 75 prosent effektiv i å hindre smitte, sier Forland til P4-nyhetene.

Han sier vi må regne med at en del fullvaksinerte vil bli smittet også fremover, og at også noen vil bli lagt inn på sykehus.  Av de 120 pasientene som ble lagt inn på sykehus med koronasmitte i uke 44 var 61 personer, eller 51 prosent, fullvaksinerte. 56 var uvaksinerte.

Uvaksinerte i 50-årene
- Det er særlig eldre som legges inn nå, men det er også en gruppe blant de yngre, som ikke er vaksinert.

Snittalderen for uvaksinerte som legges inn på sykehus er midt i 50-årene, med mange som har fødeland utenfor Norge. 

For fullvaksinerte innlagte er snittalderen 77 år.

- Mange av dem har også underliggende sykdom, sier Forland.

- Vi ser at vaksineeffekten, særlig hos eldre, går litt  ned over tid. Vi vet ikke hvor mye, men studier fra utlandet tyder på at det kan være nyttig at de over 65 år kan gå en tredje dose. Og det er vi også godt i gang med i Norge.


Flere kanaler