FLERE PÅ FLUKT: Mange russere er mot krigen i Ukraina har søkt asyl i Norge. Illustrasjonsfoto.
FLERE PÅ FLUKT: Mange russere er mot krigen i Ukraina har søkt asyl i Norge. Illustrasjonsfoto. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:46
225 russiske statsborgere har søkt om asyl i Norge de ti første månedene i 2022, viser tall P4-nyhetene har hentet fra Utlendingsdirektoratet (UDI). 

Det er nesten like mange som de fem foregående årene til sammen:

2017: 58
2018: 60
2019: 96
2020: 29
2021: 13

Det er særlig i høst at mange russere har søkt asyl i Norge. Bare i oktober søkte 60 russiske statsborgere om asyl. I september kom det 45 søknader, mens det i mars, måneden etter at Russland invaderte Ukraina, kom 36 asylsøknader fra russere. 

Kan ha krav på asyl
- Vi ser at det er en økning av de som anfører motstand mot krigen. Vi ser særlig en økning de siste månedene, sier direktør for beskyttelse i UDI, Wenche Fone, til P4-nyhetene.

UDI har ennå ikke gått inn i disse sakene. 

- Det å unnta seg militæret gir ikke i seg selv grunnlag for asyl, men det er en del unntak vi er nødt til å se nærmere på. For eksempel om det er militærtjeneste som inkluderer deltakelse i krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. 

- Så det betyr at vi må vurdere dette veldig grundig, og vi er nødt til å få noe mer oppdatert informasjon før vi setter i gang behandlingen av disse sakene, sier Fone. 

Flest menn
UDI vil også se på hvordan det europeiske regelverket utvikler seg, og vil vurdere alle asylsøkerne fra Russland på samme måte som andre asylsøkere.

Det er nesten dobbelt så mange voksne russiske menn som kvinner som har søkt asyl i Norge i går. 121 menn og 65 kvinner over 18 år har søkt asyl.

I slutten av september og begynnelse av oktober registrerte politiet i Finnmark en kraftig økning i antall personer som passerte grensen fra Russland til Norge over Storskog. Det skjedde etter at Russlands president Vladimir Putin 21. september varslet en delvis mobilisering, og at 300.000 reservister skulle kalles inn.

Kort tid etter var flyene ut fra Russland nær utsolgt, og trafikken over grensen til både Finland og Norge økte markant.


Flere kanaler