Streik: Mange arbeidsdager går tapt på grunn av streik hvert år i Norge.
Streik: Mange arbeidsdager går tapt på grunn av streik hvert år i Norge. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:54
De siste ti årene er 233.329 arbeidsdager i undervisningsnæringen gått med til streik. Bare ansatte i helse- og sosialnæringen streiker mer.

Det viser tall fra Statistisk Sentralbyrå P4-Nyhetene har hentet inn fra årene 2012 og til og med 2021.

-Har ikke annet valg

Totalt i Norge er 1.017.262 arbeidsdager gått bort i streik de siste ti årene, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå. I tillegg kommer årets streiker fra pilotene, lærerne og prosessindustrien.

101.088 arbeidstakere har deltatt i streikene i denne perioden og nesten en tredel av disse jobbet i undervisningssektoren viser statistikken. Noen ganger har vi ikke annet valg enn å streike, forteller leder i Utdanningsforbundet Steffen Handal;

- For oss som er lærere så er dette en ikke ønskelig situasjon, vi vil helst stå i klasserommene sammen med elevene våre.

Bekymret for konsekvensene

For tiden er Utdanningsforbundet og rundt 3500 lærer i streik, og Handal varsler at det kan komme ytterligere opptrapping av den pågående streiken hvis ikke KS snart kommer tilbake til forhandlingsbordet.

- Vi forsøker å unngå streik, men arbeidsgiver må ta på seg hovedansvaret her, sier Handal.

Barnepsykolog Willy Tore Mørch er bekymret for konsekvensene for barna som rammes. Han mener det må snakkes mer i ledelsen til de som streiker at tredjepart her blir tapere og hvor ille det er for barnas læring og mestring;

- Jo lenger streiken varer jo flere blir konsekvensene. Særlig nå etter koronapandemien. Det vil ha veldig uheldige konsekvenser for barna. Særlig de som trenger ekstra oppfølging for klare seg gjennom skolehverdagen.


Flere kanaler