HÅPER FLERE VIL BRUKE KORONAPILLE: 566 har fått Paxlovid på resept. Espen Nakstad i Helsedirektoratet håper flere vil bruke den og at det vil føre til at færre havner på sykehus. Illustrasjonsfoto.
HÅPER FLERE VIL BRUKE KORONAPILLE: 566 har fått Paxlovid på resept. Espen Nakstad i Helsedirektoratet håper flere vil bruke den og at det vil føre til at færre havner på sykehus. Illustrasjonsfoto. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:40
566 personer har fått koronapillen Paxlovid på blå resept, viser tall P4-nyhetene har fått fra Helsedirektoratet. 

I tillegg har sykehjemmene fått i underkant av 100 pakninger, mens sykehusene har fått 1.200 tabletter til bruk etter behov. Hvor mange pasienter som har fått Paxlovid på sykehus til nå er usikkert.

Burde fått medisinen tidligere
Paxlovid kom til Norge 8. desember, og tallene fra Helsedirektoratet ble oppdatert 3. januar.

Medisinen reduserer risikoen for alvorlig koronasykdom og det er personer i risikogrupper som er anbefalt å bruke den. Det gjelder personer over 65 år med underliggende kronisk sykdom, i tillegg til alle over 80 år.

Det er noen flere som har fått resept på Paxlovid etter jul enn før, men fortsatt mener Helsedirektoratet at flere kunne trengt behandlingen.

- Det er rundt 700 personer som legges inn på sykehus med korona hver uke, og rundt halvparten med korona som hovedårsak til innleggelsen. Blant disse kunne nok et større antall hatt nytte av disse tablettene, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til P4-nyhetene.

- Vi ønsker at ordningen blir bedre kjent og tror nok at enda flere pasienter som havner på sykehus kunne hatt nytte av å få slike tabletter tidlig i sykdomsforløpet.

Komplisert
Nakstad viser til at behandlingstilbudet fortsatt er relativt nytt og at det tar tid før personer i risikogruppen blir klar over tilbudet.

- Det samme gjelder leger, sykehjem og andre aktører. Det er også litt komplisert, fordi det er viktig at folk tester seg raskt når de får symptomer. Det er først når folk har testet positivt at det blir aktuelt å starte med tablettene. 

- Da er det også viktig å sjekke om tablettene kan tas sammen med andre medisiner, som gjør at det alltid må gjøres en individuell vurdering av lege før det skrives ut resept. Det er litt omstendelig og kan også være noe av grunnen til at disse tablettene er brukt i et begrenset omfang så langt.

- Vet vi hvordan tabletten har fungert for de som har tatt den?

- Det vi vet fra studier og erfaring fra utlandet er at tabletten demper infeksjonen veldig godt hvis man kommer tidlig i gang. Jo tidligere i sykdomsforløpet man tar tablettene, jo raskere får man stanset viruset fra å kopiere seg selv i kroppen og da blir man mindre syk.

Gjennom vinteren
Det er stadig flere som blir syke med luftveisinfeksjoner, blant annet korona. Folkehelseinsituttet viste i sin siste ukesrapport til at det var noen færre innlagte med korona, men mener det er for tidlig å si om det er en reell nedgang.

- Paxlovid er et tilbud det blir viktig å ha gjennom hele vintersesongen. Så håper vi at det blir brukt av de som har mest behov for det, sier Nakstad.